M’n stuk is ontregeld door klacht over heilig gezwets

Drie vrouwen (anglicaans, Nederlands gereformeerd en rooms-katholiek) fietsen van Canterbury naar Rome. Vandaag: Novellara. Het mobieltje verstoort het vrome samen rijden.

Dit stukje zou gaan over de kerk in Italië, die zo’n vanzelfsprekend onderdeel is van het leven hier. De mensen lopen er gemakkelijk even binnen. Ze bidden, ze biechten, ze branden een kaarsje en ze gaan weer naar buiten, verder met waar ze mee bezig waren.

Als gereformeerde kun je daar wel eens naar verlangen, naar zo’n kerk die er altijd is.

Wij gereformeerden moeten onze kerken zelf zo erg instandhouden: als wij niet zorgen dat er ouderlingen en dominees zijn, als wij niet zorgen dat er genoeg geld is, als wij geen bloemen, geen organist, geen ziekenbezoek regelen, dan houdt het op. Natuurlijk weten we wel dat dat niet zo is en dat de kerk niet staat of valt met onze inspanningen, maar toch.

Vandaar dat het ook zo heerlijk is om op een tocht als deze te ervaren dat je samen, ongeacht verschillen en kerkelijke grenzen, deel uitmaakt van die ene kerk, die inderdaad altijd bestaat en bestaan zal.

Maar toen was er dat telefoontje met een 17-jarige in Nederland die onze stukjes leest en ze ’heilig gezwets’ noemde. „Maar de mensen die het lezen zijn vast net als jullie en die vinden het wel mooi.” Dat zette me aan het denken. De vreugde over wat we met z’n drieën meemaken, het gezamenlijk geleefde geloof, is groot. Daardoor vergeten we gemakkelijk hoe tegendraads het Evangelie is. Het staat haaks op de wereld waarin we leven. Het gaat in tegen wat wij aangenaam vinden. Jezus ranselt de geldwisselaars uit de tempel. De Bijbel schreeuwt om recht en gerechtigheid, om omkering. De God van de Psalmen is geen doetje. De leus van de oude reformatoren was semper reformanda: wij moeten nooit denken dat we er zijn. Leven met het Evangelie is geen tochtje door de Po-vlakte. De zon, een zacht windje en af en toe een ijsje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden