Lyon, Toulouse, Lille...

* Naast Parijs zijn er nog een aantal steden die bij de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen morgen in Frankrijk met grote belangstelling worden gevolgd.

In Lyon is de strijd tussen links en gematigd rechts aan de ene kant en de rest van rechts aan de andere kant weer in alle hevigheid ontbrand. Inzet is Charles Millon, die in 1998 met steun van het extreem-rechtse Front National tot voorzitter van de regio Rhônes-Alpes werd gekozen en uit zijn partij, de rechtse UDF, werd gezet. Millon nam in de eerste ronde op eigen kracht deel en scoorde zo goed dat hij weer in genade is aangenomen. Onder zware druk van president Jacques Chirac (zelf van de RPR, een bondgenoot van de UDF) die niet wil dat rechts behalve Parijs ook Lyon, de tweede stad van Frankrijk, verliest. Zelfs prominente rechtse politici in Lyon hebben opgeroepen om morgen uit protest op links te stemmen, maar of dat nog helpt? Links haalde in de eerste ronde 39 procent, rechts (inclusief Millon) 48.

In Toulouse is het gewoon spannend. Oud-minister van cultuur Philippe Douste-Blazy (UDF) probeert daar een partijgenoot op te volgen. In de eerste ronde haalde hij 42 procent, zijn socialistische tegenstander 28. Maar die weet zich voor de tweede ronde onder meer verzekerd van de steun van Motivé-e-s, een lijst die is opgezet door de populaire muziekgroep Zebda (12 procent).

In Lille lijkt het inmidddels zeker dat de socialiste Martine Aubry, tot voor kort nog minister van sociale zaken in het kabinet van Lionel Jospin, de opvolgster wordt van haar partijgenoot, oud-premier Pierre Mauroy. Aubry, die in de eerste ronde een teleurstellende 35 procent scoorde, heeft daarvoor wel moeten betalen. De groenen (eerste ronde 16 procent) krijgen voor hun steun tien raadsleden en vier wethouders. Het magere resultaat is een flinke knauw voor de ambities van Aubry, die de regering verliet om zich in alle rust voor te bereiden op het premierschap, in het geval Jospin volgend jaar president wordt.

Het Front National van Jean-Marie le Pen neemt in de tweede ronde deel in nog maar 39 steden. De afsplitsing onder leiding van Bruno Mégret in 45. De echtgenote van de Mégret maakt in Vitrolles een goede kans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden