LuxLeaks verkozen tot beste onderzoek van het jaar

null Beeld anp
Beeld anp

Het samenwerkingsverband van internationale onderzoeksjournalisten (ICIJ), waar Trouw deel van uitmaakt, krijgt een Data Journalism Award voor de LuxLeaks-onthullingen. Trouw publiceerde vorig jaar onder meer over belastingontwijking door ING, kledingwinkel We en scheepsbouwer Heesen Yachts. De publicaties hebben geleid tot een verhit debat over belastingontwijking in Europa.

redactie

'LuxLeaks' werd geselecteerd uit een shortlist van 78 onderzoeksprojecten. Het ICIJ wint de prijs in de categorie 'beste onderzoek van het jaar' voor zowel LuxLeaks als SwissLeaks, het grootste lek van bankgegevens in de wereldgeschiedenis. De prijs is een initiatief van het Global Editors Network (GEN), een netwerk van hoofdredacteuren en uitgevers dat streeft naar een hoge kwalitatieve en morele standaard van de journalistiek. Mar Cabra, projectmanager en onderzoeksjournalist bij het ICIJ, neemt de prijs vanavond in ontvangst in Barcelona.

Wereldwijde ophef
De LuxLeaks-onthullingen leidden wereldwijd tot ophef. De voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean Claude Juncker, kwam onder vuur te liggen vanwege zijn betrokkenheid als ex-premier en minister van financiën van Luxemburg. De huidige minister van financiën, Pierre Gramegna, omschreef de LuxLeaks-publicaties als 'omslagpunt' voor zijn land.

Tachtig journalisten uit 26 landen hebben zich vorig jaar gebogen over 28.000 pagina's fiscale documenten. Trouw deed als enige Nederlandse krant mee met dit internationale onderzoek. Het ging om uitgelekte voorstellen van het internationale accountantsbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) aan de Luxemburgse belastingdienst, gedaan in opdracht van grote bedrijven. In deze rulings staat gedetailleerd beschreven hoe grote concerns belasting kunnen ontwijken, met de hulp van de gunstige belastingwetten van Luxemburg.

Onthullingen
Trouw beschreef onder meer de afspraken van kledingconcern WE en een vastgoedfonds van ING. Ook maakte het een voorstel openbaar van multinational Avery Dennison, een Amerikaans miljardenbedrijf dat onder meer stickers maakt, aan de Nederlandse belastingdienst. In andere landen waren er onthullingen over bijvoorbeeld Ikea, Pepsi en Belgacom.

Jean-Claude Juncker kwam na de LuxLeaks-onthullingen onder vuur te liggen. Beeld afp
Jean-Claude Juncker kwam na de LuxLeaks-onthullingen onder vuur te liggen.Beeld afp

ICIJ

Het In­ter­na­ti­o­naal Con­sor­ti­um van On­der­zoeks­jour­na­lis­ten (ICIJ) is een netwerk van 185 onderzoeksjournalisten verspreid over 65 landen, die samen onderzoek doen naar diepgaande en grensoverschrijdende verhalen. In de loop der jaren zijn door het ICIJ heel wat zaken blootgelegd, waaronder tabaksmokkel door multinationals, particuliere milities en asbestdossiers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden