LuxLeaks-onderzoek werd tegengewerkt

Beeld Philippe Lamberts. EPA

Het 'LuxLeaks comité' van het Europees Parlement is tijdens zijn onderzoek naar belastingontwijking in de EU door de Europese Commissie en lidstaten tegengewerkt. Daardoor konden cruciale documenten niet tijdig worden ingezien en zijn er 'niet-opgehelderde zaken."

Dat zegt de covoorzitter van de Europese Groenen Philippe Lamberts, zelf lid van het comité, en wordt bevestigd door mede-lid en CDA-delegatieleider Esther de Lange: 'Dat is een pijnpunt geweest. Landen waren niet heel toeschietelijk met informatie."

Het onderzoek naar schimmige belastingdeals werd begin 2015 ingesteld na onthullingen daarover in Luxemburg. Het ging om uitgelekte voorstellen van het internationale accountantsbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) aan de Luxemburgse belastingdienst, gedaan in opdracht van grote bedrijven. In deze rulings staat gedetailleerd beschreven hoe grote concerns belasting kunnen ontwijken, met de hulp van de gunstige belastingwetten van Luxemburg.

De LuxLeaks-onthullingen leidden wereldwijd tot ophef. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, kwam onder vuur te liggen vanwege zijn betrokkenheid als ex-premier en minister van financiën van Luxemburg. De huidige minister van financiën, Pierre Gramegna, omschreef de LuxLeaks-publicaties als 'omslagpunt' voor zijn land.

Onwillig
Het comité constateert dat Nederland, België, Luxemburg en Groot-Brittannië de afgelopen twintig jaar ronduit onwillig waren om belastingontwijking aan te pakken.

Het parlement raadt de EU aan een openbaar eigendomsregister in te stellen, evenals een gedragscode voor belastingadviseurs, sancties tegen onwelwillende belastingdiensten en een geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden