LuxLeaks-journalist aangeklaagd

Luxemburg heeft een Franse journalist aangeklaagd die aan de basis stond van de LuxLeaks-onthullingen, over de rol van het groothertogdom in grootschalige belastingontwijking door multinationals. De openbaar aanklager beschuldigde Edouard Perrin gisteren van diefstal en het witwassen van gelekte documenten van belastingadviseur PricewaterhouseCoopers (PwC).

Perrin was in 2012 de eerste journalist die publiceerde over honderden gelekte documenten van PwC, waaruit blijkt dat Luxemburg opereert als een belastingparadijs binnen de Europese Unie. De documenten vormden later de basis voor de LuxLeaks-publicaties door onderzoeksjournalisten van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waar Trouw deel van uitmaakt. Trouw publiceerde in 2014 onder andere over belastingontwijking door ING, kledingwinkel We en scheepsbouwer Heesen Yachts.

De publicaties hebben geleid tot een verhit debat over belastingontwijking in Europa. De voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean Claude Juncker, kwam onder vuur te liggen vanwege zijn betrokkenheid als ex-premier en minister van financiën van Luxemburg. De huidige minister van financiën, Pierre Gramegna, omschreef de LuxLeaks-publicaties als 'omslagpunt' voor zijn land. Toch is er nog weinig actie ondernomen in Luxemburg.

Sinds die tijd heeft de Europese Commissie het tegengaan van belastingontwijking als prioriteit bestempeld. EU-lidstaten zijn nu verplicht belastingafspraken met bedrijven te melden aan landen die daardoor geld mislopen. Nog dit jaar wil de Commissie een gemeenschappelijke belastinggrondslag voor de EU invoeren, zodat bedrijven niet langer landen tegen elkaar kunnen uitspelen en zo nauwelijks belasting betalen.

Perrin is de derde persoon die wordt aangeklaagd in Luxemburg in verband met de zaak.

Directeur Gerard Ryle van ICIJ noemt de aanklacht tegen Perrin een belediging van de persvrijheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden