Luxeresort voor supervrouwen stuit op verzet van Finse ombudsman

Zonsondergang op het Supershe-eiland. Beeld SuperShe Facebook
Zonsondergang op het Supershe-eiland.Beeld SuperShe Facebook

De vrouwen onder ons die toe zijn aan een manvrij weekje kunnen, mits het meezit, vanaf eind juni terecht op het SuperShe-eiland aan de Finse zuidkust. Dit luxeresort faciliteert vakanties voor, ja, uitsluitend supervrouwen dus.

Anne Grietje Franssen

Deze zomer bieden vier bungalows elke week plaats aan tien uitverkorenen die hun dagen zullen vullen met wat beweging (denk aan: yoga, kajakken, snorkelen), wat ontspanning (massages, manicures, Finse sauna's), wat superfoods (spreekt voor zich) en netwerken.

Wie nu denkt: doe mij maar zo'n reisje, kan beter haar verwachtingen nog even temperen. De kosten van tussen de 3000 en 6000 euro zijn niet het enige obstakel. Alle geïnteresseerden moeten zich vooraf bewijzen. Iedereen wordt doorgelicht en kanshebbers mogen op videosollicitatie. Alleen als initiatiefnemer Kristina Roth je super genoeg acht, verdien je een plekje op het eiland.

De Finse ombudsman voor gelijkheid vindt het concept twijfelachtig en onderzoekt of het legaal is. Mag Roth op basis van geslacht en gradatie van superheid vakantiegangers de toegang tot haar resort weigeren? De Finse wet verbiedt bedrijven hun eigen klanten uit te kiezen.

"We zijn het gemiddelde van de vijf mensen met wie we onszelf omgeven", zegt de Duits-Amerikaanse Roth tegen CNN. "Mijn filosofie is dat als je jezelf met fantastische vrouwen omringt, je het gemiddelde wordt van die groep." Wat Roth in kandidaten zoekt, vervolgt ze, is in de eerste plaats een 'uitmuntende en opgewekte persoonlijkheid', want 'je bent toch op een eiland', en 'dat is wat het leuk en spannend maakt voor iedereen'.

Exclusief

Twee jaar geleden stichtte Roth de SuperShe-gemeenschap. Aanvankelijk was het vooral een netwerkgroep, maar al snel kwam er een lifestyle-blog en konden vrouwen zich aanmelden voor exclusieve bijeenkomsten en retraites. Roth wilde een stimulerend netwerkmilieu creëren, 'zoals mannen een golfbaan of een sigarenclub hebben'. Nu telt de gemeenschap zo'n 3000 leden. Op sociale media verkoopt SuperShe zichzelf als 'een niet-zo-geheim gezelschap van vrouwen die een dorst delen voor een uitzonderlijk en gezond leven'.

Entrepreneur en IT'er Roth vindt de inmenging van de ombudsman voor gelijkheid van de zotte. In een interview met het financiële dagblad Kauppalehti zei ze teleurgesteld te zijn in Finland. Ze noemt het land negatief en te bureaucratisch. "Mijn plan was nog meer te investeren in de Finse archipel en Lapland, maar als dit zo doorgaat zie ik het niet gebeuren."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden