Luxemburg wil EU-instantie voor vluchtelingenbeleid

Beeld afp

Jean Asselborn, de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, wil een overkoepelende EU-instantie die zich namens de verschillende EU-landen zal bezighouden met asielaanvragen. Zo wil hij in de hele regio dezelfde standaarden hanteren.

Asselborn, die in Luxemburg verantwoordelijk is voor migratie, stelt voor om daarom het Europese Ondersteuningsbureau voor Asielzaken (EASO), een EU-agentschap in Malta, uit te breiden. Dat zei hij in een interview dat vandaag verschijnt in de Duitse krant Sueddeutsche Zeitung.

Volgens Asselborn is zo'n agentschap nodig omdat er op internationaal vlak momenteel ongelooflijk grote verschillen zijn tussen de tijden die nodig zijn om asielaanvragen te verwerken en goed te keuren.

Luxemburg heeft op dit moment het voorzitterschap van de Europese Unie.

Geen verplichte verdeling
De Oost-Europese landen Letland, Litouwen en Slowakije blijven zich verzetten tegen een verplichte verdeling van vluchtelingen over de Europese Unie. De ministers van Buitenlandse Zaken hebben in de Duitse krant Bild gezegd dat ze in een verdeelsleutel geen oplossing zien voor het vluchtelingenprobleem.

Volgens de Slowaakse minister Miroslav Lajcak willen de vluchtelingen die Slowakije binnenkomen niet in dat land blijven. 'Ze willen naar Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden. Een quotum houdt migranten niet tegen. Het voorkomt niet dat ze in vrachtwagens of schepen omkomen.' Zijn Letse ambtgenoot Edgars Rinkevics dringt aan op een 'vrijwillige oplossing' waarbij landen doen wat ze kunnen.

De Litouwse minister Linas Linkevicius stelt dat een verplichte verdeelsleutel niets oplost. 'We willen degenen helpen die vluchten voor hun leven en voor oorlog, niet degenen die slechts een beter leven zoeken.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden