Luxe cruiseschip profiteert van smeltende poolkappen

Archieffoto: passagiersschip in Alaska. Beeld afp
Archieffoto: passagiersschip in Alaska.Beeld afp

Een Amerikaans cruiseschip is begonnen aan een reis langs de Noordpool die tot voor kort onmogelijk was door dichtgevroren zeeën. Maar door de opwarmende aarde is de zee volgens cruisemaatschappij Crystal Cruises begaanbaar genoeg voor het eerste grote cruiseschip door de Noordpoolroute boven Canada.

Redactie

De Noordwestelijke doorvaart wordt al sinds enkele jaren gebruikt door de scheepvaart. Het cruiseschip Crystal Serenity krijgt gezelschap van een ijsbreker omdat de route onvoorspelbaar is. Volgens The Washington Post verwachten wetenschappers dat het nog enkele tientallen jaren duurt voor de noordpoolroute helemaal ijsvrij is. Aan boord van het cruiseschip zijn 1600 passagiers.

Het schip is vorige week vertrokken uit Alaska, en is van plan om 17 september aan te komen in de Amerikaanse stad New York. Tickets voor de 32-daagse trip werden verkocht vanaf 22.000 dollar per persoon (19.000 euro) en liepen op tot 100.000 voor een luxer arrangement. De reis verkocht snel uit, en een tweede trip staat al op de planning. Aan boord vinden de pooltoeristen een casino, een bioscoop, restaurants, zwembaden, een kapsalon en een spa.

IJsbeer en walrussen
Het vertrek van het eerste grote cruiseschip langs de Noordpool is niet onomstreden. Critici zetten vraagtekens bij de veiligheid en de milieuschade. In The Washington Post zegt een veiligheidsexpert dat een reddingsactie voor het schip de Canadese hulpdiensten kan ontwrichten. De route ligt extreem afgelegen, kleine dorpjes in de buurt zouden eventuele zieke passagiers niet aankunnen, en hulp verlenen aan het schip is gevaarlijk voor reddingswerkers. Het cruisebedrijf zegt dat er commerciële vliegtuigjes contact houden met het cruiseschip en de Noordwestelijke doorvaart niet zo afgelegen ligt als het lijkt.

Het Wereldnatuurfonds beschuldigt Crystal Cruises ervan 'juist dat in gevaar te brengen waar de toeristen van komen'. Volgens The Guardian vreest de natuurorganisatie voor de rust van bedreigde diersoorten zoals de ijsbeer en walrussen die in het gebied wonen. 'De unieke natuur staat al onder druk door klimaatverandering en het verdwijnen van zee-ijs. De komst van mega-cruiseschepen naar dit deel van de wereld kan de druppel zijn.' Het cruisebedrijf laat zichzelf juist voorstaan op milieuvriendelijke maatregelen zoals het gebruik van een minder vuile brandstof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden