Lutherse bisschop: Geen paniek over winst Hamas

Younan Munib, de lutherse bisschop van Israël, heeft christenen opgeroepen niet in paniek te raken over de winst van de radicaal-islamitische Hamas in Gaza.

De grote overwinning van de militant-islamitische groepering Hamas tijdens de Palestijnse parlementsverkiezingen, heeft niet alleen Israël en westerse landen geschokt.

Ook onder christenen die wonen in Gaza en op de westelijke Jordaanoever is onrust ontstaan.

Hamas heeft de naam een terroristische organisatie te zijn en wil een islamitische staat vestigen op het grondgebied van de Palestijnse Autoriteit en Israël.

De lutherse bisschop Munib Younan heeft gisteren een verklaring uitgegeven om zijn geloofsgenoten tot rust te manen. “We vragen het Palestijnse volk, en meer in het bijzonder de Palestijnse christenen, om niet in paniek te raken of voorbarige conclusies te trekken. Houd vol en blijf in dit land.“

Volgens de bisschop, zelf een Palestijnse christen, is het 'nu meer dan ooit' nodig dat christenen 'actief deel uitmaken van het volk' en blijven 'getuigen van rechtvaardigheid, als vredesinstrumenten en dienaren van verzoening'.

Younans oproep wijst op toenemende zorg over de ontchristelijking van het Heilige Land; het aantal christenen in de Palestijnse gebieden slinkt. Uit de hele islamitische wereld emigreren christenen al decennia. Naar schatting 50000 van de twee miljoen Palestijnen die wonen op de westelijke Jordaanoever, in Gaza en Oost-Jeruzalem, zijn christen.

Zodra de Palestijnen van de schrik van de zege van Hamas zijn bekomen, aldus de bisschop, kan men zich beraden op het antwoord op de vraag wat de oorzaak van die ongekende winst is. Younan nam zelf een voorschot op die analyse: het kwam door het lijden van de Palestijnen onder de bezetting van Israël én door Israëls terugtrekking uit Gaza, het lag aan Hamas' bijdrage aan welzijnswerk en gezondheidszorg en aan de corruptie van de Palestijnse overheid. Younan noemt niet de aantrekkelijkheid van Hamas' radicaal-islamitische gedachtegoed.

Younan kwalificeert de verkiezingsuitslag als een 'onverwachte verandering' waarin hij een 'uitdaging en een kans' ziet. Hij zegt te hopen dat het beleid van Hamas 'rechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid' bewerkstelligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden