Luthers Amsterdam is hervormde sabotage zat

AMSTERDAM - Jarenlang was Amsterdam een lichtend voorbeeld van samenwerking tussen hervormden, lutheranen en gereformeerden. Nu de voorzitter is opgestapt, vragen lutheranen zich af of ze nog wel mee willen doen en priemt de beschuldigende vinger richting hervormden die Sow zouden saboteren.

Van onze redactie religie & filosofie

Vorige week woensdag legde de lutherse dr. H.C. Donga vervroegd zijn voorzitterschap van de Voorlopige Algemene Kerkenraad (VAK) van de Amsterdamse Sowkerken neer. De predikant, die ook voorzitter is van de Amsterdamse lutherse gemeente, heeft het vertrouwen in de hervormde gemeente verloren: enkele bestuursorganen gaan zo hun eigen gang, dat van samenwerking nauwelijks sprake is.

Donga is een van de opstellers van het 'beleidskader', het document dat de richting wijst voor de toekomstige protestantse kerk in Amsterdam. Het stuk is aangenomen, maar, zegt N. van Dijk van de VAK, ,,als het op uitvoering aankomt, hebben lutheranen, én gereformeerden trouwens, het gevoel dat hervormden de boel saboteren''.

Binnen hervormd Amsterdam woedt een competentiestrijd tussen de diverse bestuursorganen. Dit conflict had beslecht moeten zijn na een rapport van 'visitatoren', maar niets daarvan.

Vanaf 1994 was Donga voorzitter van (de voorloper van) de VAR; in 1997 tekenden de kerken een samenwerkingsovereenkomst. Tegenwerking was er van meet af aan, meent de lutherse dominee: ,,De hervormde colleges van diakenen en kerkvoogden bleven hun eigen koers varen, hielden zich niet aan de gemaakte afspraken en werkten feitelijk de koers tegen die in het beleidskader is uitgezet.''

Na Pasen treedt een nieuw dagelijks bestuur van de hervormde gemeente aan. Donga wacht het niet af, al houdt hij de deur op een kier: ,,Je bent dominee, dus je blijft hopen op bekering''. Veel fiducie heeft hij er niet in.

De lutherse afvaardiging is nog niet uit Sow gestapt, maar maakt wel 'een voorbehoud ten aanzien van haar verdere deelname'. ,,Wij lutheranen hebben die Sow-organisatie hier niet per se nodig'', zegt Donga. ,,Sow heeft alleen zin als je er kwalitatief beter van wordt.'' In Amsterdam loopt de samenwerking tussen de hervormde en gereformeerde wijkgemeenten en hun lutherse pendanten, de 'brandpunten', vooralsnog geen gevaar.

De lutherse gemeente van Amsterdam is de grootste van Nederland. Het nationale samengaan van hervormden, lutheranen en gereformeerden zal weinig hinder ondervinden van de hoofdstedelijke kink in de kabel, maar Donga heeft wel de synodale commissie (dagelijks bestuur) van de evangelisch-lutherse kerk ingelicht. ,,We waren het in Amsterdam eens over meer 'teamwork' en professionalisering van predikanten, over vitaliseren van wijkgemeenten in de stad, de oprichting van een stedelijk dienstencentrum. In Nederland was niemand zover als wij.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden