Luther dacht bij het bowlen aan het omkegelen van de duivel - dan kan sport best

Als het in onze bladen over beweging gaat dan is het bijna altijd in geestelijke zin, al verschaft 'mindstyle magazine' Happinez wel een handig overzicht van verschillende yoga-stijlen: hier geen onderschikte rol voor lichaam dan wel lijf. "Bij Yin-yoga worden de houdingen heel lang in een diepe stretch vastgehouden. Bindweefsel en gewrichten worden opgerekt, waardoor je in contact komt met wat binnen in je leeft."

De apostel Paulus zou er weinig in gezien hebben. Zijn verzekering dat 'de oefening van het lichaam van weinig nut is', draagt in orthodox-christelijke kring nog steeds bij tot een zekere scepsis tegenover al te sportieve inspanningen, vooral in georganiseerde vorm. Onderweg, blad voor de kleinere gereformeerde kerken, besteedt er veel aandacht aan.

De wereld van de topsport, schrijft predikant-in-opleiding Louren Blijdorp, is moreel zo failliet dat 'het geen milieu is waar een christen zich actief of passief in zal willen bewegen'. Weliswaar deden zowel Luther als Calvijn aan bowlen, waarbij Luther het omkegelen van de duivel in gedachten hield, in de reformatorische traditie bleven toch altijd 'reserves bestaan ten opzichte van sportieve activiteiten', aldus Blijdorp.

Een pagina verder vertelt profwielrenster Anna van der Breggen, gereformeerd-vrijgemaakt en op weg naar olympisch goud, hoe ze haar sportcarrière combineert met haar geloof. "Ik zit natuurlijk niet iedere zondag meer in de kerk. Dat was in ons gezin wel even een verandering. Maar geloven is veel meer." Van der Breggen zoekt het in het 'uitdragen van waarden', maar ziet niet veel in 'met bijbelteksten te strooien'. "Dat werkt in zo'n klimaat alleen maar averechts."

Het spreken over God is nooit eenvoudig, in welk klimaat dan ook, maar de remonstranten hebben een toon gevonden die nogal wat mensen aantrekt. Hun reclamecampagne over 'Mijn God' (die 'dwingt tot niets', 'ook homo's trouwt' en 'niet aan dogma's doet') werpt vruchten af, meldt hun maandblad AdRem: "De jarenlange teruggang in het aantal en leden en vrienden is omgezet in een lichte groei." De coördinator vriendenwerving kondigt aan dat de campagne na de zomer wordt voortgezet, zij het dan met een nieuw reclamebureau. In AdRem volgen artikelen over Slow Food, paradijselijke rust en mindfulness - geen sport. "Ook zonder dat we radicaal uit de ratrace stappen, lijkt het mogelijk onze levensstijl aan te passen in de richting van een heerlijk simpel leven."

In Mariënburg, 'magazine van en voor kritisch katholieken', vertelt Erik Jurgens onder de kop 'Een nieuwe geloofstaal' over een Leerhuisdag in Utrecht, waar de Apostolische Geloofsbelijdenis werd besproken. Van de twaalf artikelen leidde het eerste ('Ik geloof in één God, de almachtige vader', enzovoort) direct al tot problemen. "Over zulke teksten is in de eerste eeuwen van het christendom diep nagedacht. Zulke uitspraken doen over God is echter zeer onjoods. Daar mag Zijn naam, JHWH, niet worden uitgesproken, laat staan nader worden gedefinieerd."

God als Vader is volgens Jurgens een restant van Grieks denken, terug te voeren op Plato, 'honderden jaren voor Jezus'. Liever spreekt Jurgens over de Geest, 'die onder ons leeft en ons beweegt'. "Daarom begint de mooie Remonstranse geloofbelijdenis van 2006 met de Geest, niet met de Vader."

Jurgens concludeert dat de 'traditionele en onbegrijpelijke' tekst van de oude geloofsbelijdenis moet worden vervangen door een nieuwe geloofstaal, die niet langer gebaseerd mag zijn op het motto van kerkvader Tertullianus: 'Credo quia absurdum - ik geloof omdat het absurd is.'

In de lezersrubriek van het blad neemt een anonieme inzender ('Bij de redactie bekend') de handschoen direct op met een zelf geschreven credo. De aanhef is als volgt:

"Ik geloof in de Godsidee,

oerbeeld van het ware en het goede,

die in de liefde hun voltooiing vinden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden