Lustoord voor het Westen

De 36-jarige Cambodjaan Thach Mey werd in augustus in Cambodja veroordeeld omdat hij als tussenpersoon regelde dat vier meisjes in de leeftijd van twaalf tot veertien jaar seks hadden met toeristen. Thach Mey kreeg (omgerekend) vijftien euro per keer als hij een toerist aan een meisje hielp. Het is een astronomisch bedrag in een land waar het maandsalaris van een leraar of een politieagent hooguit 25 euro bedraagt. Thach Mey kreeg vijftien jaar cel. Zijn westerse klanten gaan vrijuit.

Slechts een zeer klein aantal sekstoeristen wordt gesnapt. Als dit al gebeurt, dan is het in veel ontwikkelingslanden een fluitje van een cent om de zaak af te kopen door politieagenten of ouders enige honderden euro’s toe te schuiven.

„Nederlandse kindersekstoeristen hebben vrij spel”, concludeert Lucien Stöpler, die voor de ontwikkelingsorganisatie Terre des Hommes een rapport schreef over kindersekstoerisme in Cambodja. Terre des Hommes beperkte zich tot Cambodja omdat de organisatie ervaring heeft in dit land. Maar Stöpler benadrukt dat het probleem in veel toeristische ontwikkelingslanden speelt, van Brazilië tot de Filippijnen.

Non-gouvernementele organisaties en regeringen van de gastlanden schatten dat tien tot twintig procent van de reizen naar Zuidoost-Azië expliciet wordt ondernomen voor de seks. De toegenomen welvaart in het Westen ten opzichte van ontwikkelingslanden en de lage prijzen voor internationale vluchten hebben het sekstoerisme de laatste jaren doen toenemen. Een onbekend aantal toeristen zoekt expliciet naar kinderen.

Sommige pedofielen, het zijn vooral mannen, gaan nog een stap verder. Ze vestigen zich in een land. Een bekende truc om dan een kind aan zich te binden, is de familie inpalmen, bijvoorbeeld door een huis voor hen te bouwen. Vaak zijn de straatarme ouders allang opgelucht als die rijke buitenlander aanbiedt het kind voortaan in huis te nemen en de opvoeding voor zijn rekening te nemen.

Onderzoekers van de Amerikaanse Johns Hopkins University noemen in een dit jaar gepubliceerd rapport nog twee andere trends. Veel kindersekstoeristen werken als leraar Engels, een beroep waarin ze makkelijk toegang hebben tot kinderen. Dat geldt ook voor de andere trend: ze werken zich in bij een welzijnsorganisatie die opkomt voor zwerf- of weeskinderen.

Hoewel The Johns Hopkins University zich vooral op de Amerikaanse kindersekstoeristen richtte, valt op dat in alle tabellen van kwetsbare landen ook Nederlanders opduiken. Het enige land waar gericht onderzoek is, is Cambodja. Hier worden pedofielen undercover geschaduwd door medewerkers van de Franse hulporganisatie Aple (Action pour les enfants). Onder hen zijn vier Nederlanders.

Maar van berechting door Nederland komt het waarschijnlijk niet. Samenwerking met Nederlandse instanties ontbreekt. Dan gaan landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië veel verder. Die zijn zelfs in een groot aantal landen zelf actief bij het opsporen van onderdanen. Nederland kan er best harder aan trekken, vindt Lucien Stöpler van Terre des Hommes. „Het feit dat die Nederlandse wet er is, schept ook verplichtingen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden