'Lulu' op Haagse zwembadvloer

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - De voormalige Haagse bad- en zweminrichting De Regentes vormt de komende twee theaterseizoenen de thuisbasis van Het Nationale Toneel.

Het gezelschap is uitgeweken naar deze nieuwe locatie omdat de Koninklijke Schouwburg, volgens artistiek leider Ger Thijs het aangenaamste lijsttheater van Nederland, een ingrijpende verbouwing en restauratie ondergaat. Een groter overgang in speelomgeving lijkt nauwelijks mogelijk: staat de historische schouwburg aan het statige Voorhout in het historisch centrum, het voormalige zwembad bevindt zich midden in een dichtbevolkte, multiculturele woonwijk.

Het Nationale Toneel houdt met dit aspect rekening door een aantal activiteiten te ontplooien die zijn gericht op de wijk, zoals een voorstelling door en voor buurtbewoners en een multicultureel podiumkunst festival. De buurtbewoners spelen onder professionale regie 'Stinkwut' van F. Kusz, een hedendaagse volkskomedie over het wel en wee van een familie in een verontreinigde buurt. Geen onbekend thema in het Regentesse/Valkenboskwartier, dat jarenlang is geplaagd door de uitstoot van de in de wijk gelegen vuilverbrandingsinstallatie.

Toneelspelen in het zwembad De Regentes is overigens geen nieuwtje: vorig jaar gebruikte Guusje Eijbers hetzelfde decor. Het belangrijkste verschil is dat voor de tijdelijke bespeling door Het Nationale Toneel het zwembad is verbouwd en opgeknapt. Zo is een vlakke, houten vloer over het bassin aangebracht en komt er een tribune met 340 stoelen uit de Koninklijke Schouwburg.

Toch zal het zwembad niet achter een decor worden verstopt en zullen elementen uit het zwembad, zoals de galerij met de kleedhokken, de nissen en de plekken om verstoppertje te spelen, worden gebruikt in de voorstellingen. Om te beginnen met Lulu, de klassieker van Frank Wedekind uit 1894, waarmee het seizoen op 24 oktober wordt geopend.

Daarin zal onder meer in de loop van de voorstelling een deel van de vloer worden verwijderd en verder worden gespeeld op de bodem van het zwembad. De tribune verschuift dan iets naar achteren. Het komend seizoen staan in De Regentes voorts Hartzeer van Marivaux en Heiner Müllers zwanenzang Germania op het programma. Het laatste stuk van het eerste seizoen wordt geschreven door Ruud van Megen.

Voor de aanpassingen heeft de gemeente Den Haag zes ton beschikbaar gesteld; het toneelgezelschap investeert zelf vier ton. De buurtontwikkelingsmaatschappij REVA, die het zwembad exploiteert, geen huur vraagt. Na het vertrek van Het Nationale Toneel profiteert deze van de blijvende verbeteringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden