Luka is het vieste Floddertje

Het is Annie M.G. Schmidt-week. Uitgeverij Querido heeft gisteren in het Amsterdamse speelpark TunFun daarom een wedstrijd gehouden: Wie is het Nederlandse Floddertje?

Van onze verslaggeefster

'Klieder, kladder, kloddertje: Manon is onze Floddertje' staat op het enorme spandoek dat tussen een jongetje en meisje hangt. Met twee bussen vol zijn de aanhangers van de Groningse Manon van Gilsbeek (6) naar Amsterdam getogen.

,,Ik doe mee omdat ik het vieste kind ben'', zegt Manon. Haar moeder: ,,Vaak zit ze onder de modder en na het eten zijn haar kleren smerig.''

Manon is een van de twaalf finalisten. Ze vist nepdrollen en speelgoedspinnen uit een modderig bad. Daarna wast ze haar handen met een stuk zeep dat een kleurtje achterlaat en droogt ze haar handen af met een stoffige handdoek. Dan is het tijd voor tomatensoep met gehaktballen. Tessa (7) en Zjos (8) gooien liters soep over hun hoofd. Het laatste onderdeel -een schuimwasstraat- maakt de kinderen iets minder vies als ze uiteindelijk op een wit kleed de troep van zich afvegen.

De Floddertjes-beker gaat naar de blonde krullenbol Luka (5) uit het Noord-Brabantse Bakel. Ze is zeer verbaasd dat ze gewonnen heeft. Andere kinderen hebben namelijk meer vlekken op hun rode overall en hun gezichtje.

Maar het echte Floddertje bevuilde zich niet expres. ,,Luka is niet alleen best wel vies, maar ook ondeugend'', verklaart juryvoorzitter Janieck van de Polder -Pluk in de film 'Pluk van de Petteflet'- de keuze. ,,Zij was zo ontzettend leuk en intensief bezig de opdrachten uit te voeren'', voegt medejurylid Flip van Duijn -de zoon van Annie- eraan toe. ,,Daarom is ze een echt Floddertje.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden