'Luisterend oor, zonder een waardeoordeel over UFO's'

Meldpunt voor UFO-waarnemingen (postbus 10024, Tilburg 5000 JA)

HUIB GOUDRIAAN

Spreekt hier een lichtelijk doorgedraaide, hallucinerende of zweverige New-Agefanaat? De in Eindhoven wonende en niet van charmes verstoken Monique Hendriks (25) komt over als rustig en nuchter. Ze is zakenvrouw ('met mijn man heb ik een bedrijf'), heeft een HBO-opleiding. Ze formuleert bedachtzaam, is kennelijk op haar hoede voor de speculaties, die in de moerassige grond van de 'ufologie' snel wortel schieten.

De afgelopen week behoorde ze tot de eersten die naar de in het Zeeuws-Vlaamse Graauw ontdekte graancirkel gingen kijken. “Ik heb nog geen mening over de oorsprong ervan. Over de hele wereld zijn er duizenden gevonden. Vaak hebben mensen lichtbollen gezien in de nacht voordat de graancirkel er verscheen.” Monique Hendriks heeft in Graauw een gesprek genoteerd met akkerbouwer Karel Steijaert over de cirkel op zijn tarweveld. Ook maakte ze video-opnamen en foto's. Documentatie voor haar sinds november 1994 functionerende UFO-Meldpunt.

“Er was nog niets door nieuwsgierigen platgetreden, de halmen lagen gebogen en kloksgewijs gedraaid. Ik vind deze graancirkel zo interessant door zijn eenvoud, bedriegers zouden hem volgens mij veel fraaier en ingewikkelder maken. Boer Steijaert zei: 'het lijkt wel of een helikopter op zijn kop heeft gehangen en de wieken rondgedraaid om de cirkel te maken'. De contouren zijn ook heel strak: mensen kunnen dit bijna niet voor elkaar krijgen zonder iets te knakken. Ik denk wel dat een groot aantal graancirkels mensenwerk is, aangebracht door een soort 'graankunstenaars'. Maar al zou maar één procent van alle duizenden cirkels in de wereld géén nep zijn, dan blijft voor mij het fenomeen.”

Veel ufologen, mensen die er aardigheid in vinden onderzoek te doen naar UFO's, naar niet geïdentificeerde vliegende voorwerpen, menen dat graancirkels door UFO's worden aangebracht. Als de cirkel onverklaarbaar blijft komen de speculaties: willen wezens van andere planeten de mensheid misschien op hun bestaan attenderen? Willen ze de mensheid mogelijk waarschuwen dat de aardbol ecologisch te gronde gaat? Monique onthoudt zich van zo'n oordeel.

Haar betrokkenheid bij UFO's en de oprichting van haar meldpunt wortelt in persoonlijke ervaringen met UFO's. “Ik heb totaal vijf keer een UFO gezien.” In 1984 was de eerste waarneming. Ze reed met haar ouders bij de Waaslandtunnel in Antwerpen en haar vader stopte de auto toen er een gele bol aan de hemel verscheen. Het kwam steeds dichterbij, veranderde van vorm en kleur, er bleken vierkante raampjes in het ding van wel 15 meter doorsnee te zitten. “In 1994 zag ik bij Breda een metaalachtige schotel. Ik dacht eerst dat sterren bewogen, daarna stonden er drie sterren op een rij, tenslotte was er een heel groot grijzig object met een doorsnee van wel 80 meter. Door die ervaringen kijk ik veel meer naar de lucht dan de meeste mensen, het wordt een automatisme, misschien is het een tic van me.”

Minder lacherig

Waarom begon je dat UFO-Meldpunt?

“Veel mensen lopen jarenlang rond met UFO-waarnemingen als een groot geheim, hoewel de laatste twee jaar - ook door vele tv-documentaires erover - minder lacherig over UFO's wordt gedaan. Ik vond het Meldpunt nodig, omdat daar behoefte aan is, om een luisterend oor te zijn, zonder direct met een waardeoordeel te komen. Mensen willen helpen, het sociale aspect is primair, een melding kost niets. Daarnaast doe ik onderzoek. Ik heb nu totaal 130 meldingen ontvangen, soms komt er een tweede gesprek, iedereen kan een meldlijst invullen. Mensen moeten voor zichzelf uitmaken of ze in het bestaan van UFO's geloven of niet. Voor mij is het geloven een weten, hoewel ik geen sluitende verklaring heb voor hun oorsprong. Misschien komen ze van andere planeten, mogelijk uit een andere dimensie, of uit een zogenaamd parallel-universum. Ik wil met objectiviteit en zonder waardeoordeel kennis nemen van elke opvatting erover. Een UFO is per definitie onverklaarbaar, want de letterlijke betekenis is: niet geïdentificeerd vliegend object. Als er een geland is, is het geen UFO meer, maar geïdentificeerd, van buitenaardse oorsprong.”

Je gelooft echt dat die buitenaardsen bestaan?

“Ik heb UFO's gezien, hoewel ik nooit buitenaardsen heb ontmoet. Ik heb goede ogen en twijfel niet aan mijn zintuigen. Voor mensen die ze nooit hebben gezien, zeg ik: röntgenstralen bestaan ook, al zien we die niet. Wel ben ik bang voor vele verhaaltjes en hypothesen uit Amerika, die doen denken aan het spelletje op school waarbij in een kring steeds een verhaal werd doorgefluisterd en het tenslotte na het tiende oor heel anders was. Natuurlijk verschijnen er ook boeken over UFO's, waarvan het oogmerk winstbejag is. Toch zijn er nu te veel getuigenverklaringen over het Roswell-incident, waarbij een vliegende schotel neerstortte, om te kunnen volhouden dat er niets is gebeurd. Maar ik richt me in de eerste plaats op wat in Nederland wordt waargenomen, en op wat ik zelf heb gezien.”

Moet je voor het beoordelen van UFO-waarnemingen geen wetenschappelijke achtergrond hebben?

“Daar bestaat geen opleiding voor. Ik merk aan mensen hoe moeilijk het is over UFO-waarnemingen te praten. Iedereen begint met dezelfde zin: 'ik ben een nuchter mens, maar nu heb toch iets gezien...' Ik win zonodig informatie in bij deskundigen, bij instanties, zoals de sterrenwacht in Asten bij Eindhoven. Die sterrenwacht verwijst mensen met UFO-meldingen weer door naar mij. Ik onderhoud ook veel contacten met de KNMI, de luchtmacht, de politie. Ik sta in contact met de Duitse stichting Defugo en een Belgische UFO-onderzoeker. Veel mensen ontmoeten bij wetenschappers een afwijzende houding, soms spot.”

Sinds kort heeft Monique zich met haar Meldpunt aangesloten bij de 'Stichting Platform Paranormaal Contact' in Rijsbergen (NB), die jaarlijks 35 gulden van een donateur vraagt. Directeur Richard Krebber ('masters degree parapsychologie International University, Lugano') zegt: “Soms zijn er raakvlakken tussen het paranormale en ufologische. In de praktijk merken we dat mensen die parapsychologisch in de knoop zitten, in een aantal gevallen contact hadden met UFO's.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden