Luisteren en dan ook doen

Luistert de overheid wel genoeg naar ons, vroeg Monic Slingerland. Lezers zijn het eens: het gebeurt veel te weinig.

Luisteren en doen

De vraag of de overheid luistert is één; of de overheid er iets mee doet is twee. Op 140 inwoners zevenhonderd asielzoekers plaatsen (Oranje) en dan, tegen alle beloftes in, er nog maar eens zevenhonded overheen, terwijl er in Den Haag meer dan een half miljoen vierkante meter kantoor leegstaat evenals een enorme kazerne, roept zeker vragen op.

Mag 'het noorden' de problemen van de politiek oplossen of willen Rutte c.s. geen asielzoekers in de Haagse achtertuin? Als men al niet luistert dan hoop ik dat men deze rubriek in Trouw in elk geval leest!

Cees Hofstra Franeker

undefined

Geld is leidend

Het belangrijkste politieke instrument voor ons, gewone burgers, is de Tweede Kamer. Maar wat gebeurt daar? Dagenlang zeuren en beppen over minder belangrijke onderwerpen. Het eigen gelijk halen in plaats van debatteren. Kamerleden die niet meer met hart en verstand mogen kiezen, maar gebonden zijn aan partijstandpunten. Of, nog erger, men verschuilt zich achter de EU.

Er zijn echte problemen in dit land. Echte en economische vluchtelingen, ouderen die nooit meer aan het werk komen, ouderen die geen of te weinig zorg krijgen, ziektekosten die onbetaalbaar zijn geworden, de grondverzakkingen in Groningen. Maar nee, de economie, het geld, Europa zijn leidend.

En de burger? Die benaderen we weer tegen de verkiezingen en paaien we dan opnieuw met mooie doch loze beloften. Is het dan gek dat de burger geen vertrouwen meer heeft in de politiek?

Jan Pot Zwolle

undefined

Meer confrontatie

De overheid hoort en ziet, maar luistert niet. Dat stuit op onbegrip bij de burger. Oorzaak is de rationele, conflictmijdende bestuursstijl die zich openbaart door toelichting en aanpassing achteraf van maatregelen die niet blijken te werken. Indien de emoties oplopen, weet men zich geen raad. Sussen en excuses achteraf zijn gemeengoed. Wie polariseert en de confrontatie aangaat wordt als populist in de hoek gezet. Confrontatie past niet onze traditie, maar zal onvermijdelijk zijn in een wereld van mobiliteit en migratie. Dat betekent meer referenda en meer directe communicatie tussen publiek en politiek via de media. Het is even wennen, maar niet verkeerd. Bij confrontatie komen rationaliteit en emotie tegelijk op tafel. Onderliggende oorzaken van problemen worden helder en kunnen beter worden opgelost.

Lukas H. van der Drift Zeist

undefined

Andere verhoudingen

Het is duidelijk dat de representatieve democratie in NL niet meer werkt. Of het nu gaat om EU-grondwet, vluchtelingen of aankoop van schilderijen. De verhoudingen liggen in de Tweede Kamer compleet anders dan op straat. Referenda lijken de beste methode om deze megakloof te dichten. Het alternatief is namelijk populisten aan de macht. Referenda dienen vooraf te gebeuren en niet pas achteraf als de politiek reeds akkoord is gegaan. Er moeten referenda komen over EU, euro en TTIP.

R. Senden Landgraaf

undefined

Goed uitleggen

Er zijn te weinig eenvoudige manieren om direct invloed uit te oefenen op overheids beslissingen, bijvoorbeeld door het invullen van een online enquête/referendum over een onderwerp. Daarnaast is het verre van transparant wat welke volksvertegenwoordiger/raadslid daadwerkelijk stemt, dus of de overheid ook luistert. Waarom zijn overheidsbestuurders zo bang om hun beleid goed uit te leggen? Als het een goed uit te leggen beleid is zijn de meeste mensen voor, een perfecte vorm van echte democratie. Controle door een referendum, zoals in Zwitserland, dat werkt echt en goed ook!

E. Roosch Ossendrecht

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden