'Luister nou naar Somalische oplossingen'

Somalische Nederlanders vonden het hoog tijd voor een piraterijconferentie. Maar nu eens niet georganiseerd door westerlingen.

Seada Nourhussen

Een Somalische minister en een parlementslid zijn als gastsprekers ingevlogen op de door Somalische Nederlanders georganiseerde conferentie over piraterij, gisteren in Den Haag. Ze vervangen president Farole van de autonome regio Puntland, de bakermat van de Oost-Afrikaanse zeeroversplaag, en premier Sharmarke van de Somalische overgangsregering. Beiden waren verhinderd.

Maar de politici preken voor eigen parochie. De conferentie over piraterij en het effect op de wereldeconomie, met voornamelijk Somalische sprekers, heeft nauwelijks Nederlanders of Nederlandse pers getrokken. „Ik heb alle kranten een persbericht gestuurd”, zegt één van de initiatiefnemers in het chique hotel Bel Air. Hij is van Puntned, een club van hoogopgeleide Nederlandse Somaliërs uit de regio Puntland.

Uit dit deel van het versnipperde en wetteloze Somalië komen de meeste jongemannen die wekelijks de nieuwsbulletins halen omdat ze een buitenlands schip in de Golf van Aden, de Indische Oceaan en tegenwoordig zelfs zo ver als de Seychellen –1000 kilometer buiten de Somalische kust– hebben weten te overmeesteren om daar vervolgens tonnen en soms miljoenen losgeld voor te eisen. Alleen al in 2008 waren er 293 piraterij-incidenten vanuit Somalië, een stijging van elf procent vergeleken met 2007.

Piraterij is zeer lucratief. Een van de gastsprekers, VN-ambassadeur voor Somalië Yusuf Ismail, geeft een even ongeloofwaardig als sprekend voorbeeld van een 22-jarige Somalische vrouw die na haar scheiding een bazooka krijgt, bij wijze van schadevergoeding. Het door piraten gewilde antitankwapen dat eerst 500 dollar waard was, verkoopt ze enige tijd later voor 75.000 dollar.

De Somalische organisaties OTP, Puntned en Nedsom brachten Somalische sprekers bijeen om over de oorzaken van piraterij, gevolgen en oplossingen vanuit Somalisch standpunt debateren. „De meeste conferenties over dit fenomeen worden door westerlingen georganiseerd”, vindt Mahad Musse van Nedsom. „Ze nodigen nooit Somaliërs uit om oplossingen aan te dragen omdat ze denken dat wij piraterij steunen. En de focus ligt veel te veel op het symptoom, de piraterij.” Maar, zo zeggen alle Somaliërs op de conferentie, voor een lange termijnoplossing moet je de oorzaak aanpakken. Musse: „De armoede en chaos in Somalië, en vooral de illegale visserij.”

Het is een steeds luider klinkende klacht: westerse en Aziatische visbedrijven zouden de Somalische wateren zonder vergunning leegvissen en Somalische vissers van hun inkomen beroven. „Ter waarde van 450 miljoen dollar per jaar”, benadrukt VN-ambassadeur Ismail. Musse: „Hoe wil je steun krijgen van de Somalische bevolking voor EU-missies tegen piraterij als de vissers die de Somalische kust illegaal leegvissen door diezelfde missie vertegenwoordigd worden?”

Dat er nu een piraterij-conferentie met louter Somaliërs is en morgen een met enkel westerlingen (zie kader) is volgens Faduma Yassin (61) exemplarisch voor de manier waarop piraterij wordt bestreden. „Ideaal zou zijn als we samenwerken. Somaliërs kunnen de piraterij niet alleen bestrijden, daar hebben we de middelen niet voor. En de internationale gemeenschap kan niet zonder de kennis van lokale overheden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden