Column

Luister niet naar RIVM, neem een e-sigaret als je wilt stoppen met roken

Beeld ANP

Het moet toeval zijn maar de avond vóórdat het RIVM zijn negatieve rapport over de e-sigaret publiceerde, bezocht ik iemand op de longafdeling van het ziekenhuis. Ik liep door de gang als de voorwaardelijk gestrafte met zicht op de definitieve boete.

Door al die open deuren zag ik veel leed en weinig verwachtingen. Ook veel slangetjes in neuzen en infusen in lijven. De volgende dag liet ik me niet door het RIVM ontmoedigen en kocht een wegwerp-e-sigaret. 500 trekjes, 18 mg nicotine, 10 euro, made in China, na gebruik bij de afvalcontainer van de bouwmarkt te deponeren.

Het RIVM was zo negatief over deze tabakloze sigaret dat het leek of staatssecretaris Van Rijn vervolgens een paniekaanval kreeg. Zonder op de Europese richtlijnen te wachten, kondigde hij al 'aanvullende maatregelen' aan voor de veiligheid van de e-gebruiker en zijn eventueel meedampende naasten.

Het RIVM had het in zijn rapport over zeer giftige en kankerverwekkende stoffen. Risico's voor zwangere vrouwen. Verslaving en droge hoest. Bijwerking als mond- en keelirritatie, duizeligheid en misselijkheid. Ik besloot al mijn aanstekers, vloeitjes, asbakken en shagrestjes in de prullenbak van mijn werkkamer te dumpen. Vervolgens begon ik voorzichtig aan mijn nieuwe Chinese vriendin te lebberen. Niet echt lekker maar wel rustgevend, al die geurloze dampen.

Het rapport van het RIVM, geef ik toe, is knap gemaakt: mooie lay-out, aangename afbeeldingen, letters in vier verschillende kleuren. Het telt in totaal acht pagina's. En in die acht pagina's staan welgeteld 76 woorden over de e-sigaret als therapie om te stoppen met roken. Ja, ja, knarst het rapport met tegenzin: 'Sommige rokers kunnen door e-sigaretten stoppen of minderen met roken'.

En: 'Zelfs e-sigaretten zonder nicotine verlagen de drang om te roken en leiden tot minder ontwenningsverschijnselen'. Wie echt meer wil weten kijkt maar over de grens. In Frankrijk zijn er al meer dan 1 miljoen gebruikers en tal van e-winkels. Tegelijk is dit jaar de markt voor tabaksigaretten met 9,6 procent gekelderd (prijsverhogingen hebben ook invloed gehad).

Deze maand heeft een groep van honderd Franse artsen een oproep gedaan om de e-sigaret als therapie te gebruiken om tabaksconsumptie tegen te gaan. Arts Jean-Michel Klein: 'Men moet stoppen allerlei onzinnige dingen te zeggen over de e-sigaret. Wij, artsen, constateren dat het met onze zieken veel beter gaat dankzij de e-sigaret.' Arts Philippe Presles, die onlangs een boek over de e-sigaret als therapie publiceerde: 'Deze uitvinding zal verantwoordelijk zijn voor het redden van een recordaantal levens in de 21ste eeuw'.

De teneur is verder: de revolutie is aanstaande en tabak is waarschijnlijk ten dode opgeschreven. En ik? Vandaag is het de vijfde dag van mijn nieuwe rookloze leven. Geen droge e-hoest, e-misselijkheid of e-irritatie.

Nooit eerder is stoppen zo gemakkelijk geweest. Geen drang, geen stress en nu al een afnemend gebruik van mijn dampende vriendin. Luister dus vooral niet naar het RIVM: ga dampen als u met roken wil stoppen!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden