Luister naar elkaars verlangens

Moet er een verbod komen op vreemdgaan-reclame? Laten we vooral over liefde praten, aldus lezers.

Misleidend

Het gebruik van het woord 'love' om diensten aan te prijzen die vreemdgaan bevorderen is misleidende reclame (art. 6:194 BW). Immers vreemdgaan heeft niets met liefde te maken. Het maakt juist liefdesrelaties kapot en stelt het geluk van kinderen in de waagschaal.

Han Jongeneel Amstelveen

undefined

Niet te vertrouwen

Er wordt vaak geroepen dat mensen het zelf moeten weten. Dat we ons niet met elkaars privéleven moeten bemoeien. Maar hebben kinderen een keuze? Wordt hun iets gevraagd? Voor kinderen kan ik, pedagoog in spe, vertellen dat Second Love en de reclames daarvan nog schadelijker gevolgen hebben dan is te voorzien. Kinderen voelen haarfijn aan als er spanningen zijn tussen de ouders. Als bekend wordt dat een van hun ouders ontrouw is, dan heeft dat grote gevolgen in hoe zij hun ouders, en relaties in het algemeen, zien. Want als hun ouders niet te vertrouwen zijn, wie dan wel? Daarnaast leren kinderen dat het een normale zaak is vreemd te gaan als je het even niet ziet zitten met je partner. De ouders geven de boodschap dat problemen niet worden uitgepraat, maar dat je respectloos de ander de rug toekeert. Willen wij deze absurde manier van met elkaar omgaan aan ze meegeven?

Robyn Noldus Goirle

undefined

Alles moet kunnen

Wie zit er achter deze reclame, zijn dat misschien al gescheiden mensen

die op deze manier nieuwe contacten proberen te maken? Wat is zijn of haar doel: nog meer huwelijken kapot te maken?

Hier is ook sprake van 'je maakt meer kapot dan je lief is'. De normen en waarden (liefde en trouw) komen in deze tijd van welvaart steeds meer op de achtergrond en 'alles moet kunnen' op de voorgrond.

Fam. C.M. van Tol Amsterdam

undefined

Liefde wint altijd

Ik zou het willen omkeren: maak meer reclame voor liefde en een gezonde communicatie! Laten we inzoomen op wat we wel willen in de liefde.

Trouw zijn is niet alleen fysiek trouw zijn aan elkaar, maar ook aan jezelf. Het betekent eerlijk durven zijn over je verlangens en je gevoelens (ja, ook die voor een ander).

Het betekent je gevoelens en behoeften serieus nemen en je relatie serieus nemen. Vluchten in vreemdgaan is een manier, maar uiteindelijk creëer je altijd een crisis als het uitkomt. Dan moet je met jezelf en elkaar aan de slag.

Gezonde communicatie betekent durven luisteren naar elkaars verlangens, samen praten over wat je er wel of niet mee zou willen, leren elkaar niet te veroordelen, maar samen een weg vinden in de verschillen in verlangens.

Als relatiecoach breng ik vechtende monogamen en polyamoreuzen bij elkaar en verbind hen in liefde. Liefde wint. Altijd.

Leonie Linssen Den Bosch

undefined

Verboden vrucht

Een verbod zal niets helpen. Mensen die willen vreemdgaan doen dat toch wel, met of zonder reclame ervoor. Vreemdgaan verbieden maakt het alleen aantrekkelijker, want de verboden vrucht...! En die reclame kun je ook aan je laars lappen.

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden