Luister, maar spreek ook recht

Moeten rechters meer luisteren naar publieke woede? Nee, ze moeten vooral rechtspreken, vindt een deel van de lezers. Andere lezers denken daar totaal anders over.

Blinddoek

De vraag of de rechter met zijn rug naar het publiek moet staan, is lang geleden reeds beantwoord. Vrouwe Justitia draagt immers een blinddoek. Het is vooral de volksvertegenwoordiging, verantwoordelijk voor de wetgeving, die moet luisteren naar het publiek - zij wordt niet voor niks gekozen.

Marieke Waterlander Heemstede

Toga aan de wilgen

Dat Vrouwe Justitia een blinddoek draagt, wil nog niet zeggen dat ze de buitenwereld buiten moet sluiten. Vroeger sprak men over de letter én de geest van de wet. Geen rechter heeft meer de moed en de wijsheid om de geest van de wet erbij te betrekken. Willen we vertrouwen houden in de rechtsstaat dan moet er wel iets gebeuren. Rechters die zich niets aantrekken van het rechtvaardigheidsgevoel van de samenleving adviseer ik om hun toga's maar aan de wilgen te hangen.

Gerke Dijkstra Heeze

Kop eraf

Recht is niet hetzelfde als rechtvaardigheid. Natuurlijk is het verschrikkelijk dat in Meijel drie mensen het leven hebben moeten laten, na een aanrijding door een Poolse man. Maar wat mij betreft is het ook verschrikkelijk als mensen op basis van onderbuikgevoel - hier rechtvaardigheidsgevoel genoemd - worden veroordeeld. Het volk kent de relevante feiten en omstandigheden niet, maar is wel van mening dat deze man onterecht niet zwaarder is veroordeeld. Te weinig bewijs maar wel veroordeeld, omdat het volk dat wil: dat lijkt mij net zo min rechtvaardig. Zou u willen dat u niet door de rechter maar door het volk veroordeeld zou worden als u voor het hekje staat? Ik zie voor me dat een grote meute op een marktplein staat te roepen: 'Kop eraf, kop eraf!' De rechter telt de stemmen en knikt 'ja' naar de beul. Het einde van de democratische rechtsstaat: niet het recht, maar een soort primitieve volkswil regeert.

Max Theunisse Berghem

Arrogantie

Talloze rechterlijke dwalingen en uitspraken die niet uit te leggen zijn, laten zien dat rechters al lang met de rug naar het publiek staan. Gebrek aan deskundigheid, kennis en invoelend vermogen zijn niet de grootste problemen. Het is de arrogantie van de macht en een schrijnend gebrek aan inzicht in eigen kunnen. Het is deze mentaliteit die tot volkswoede leidt, daar moeten rechters naar luisteren.

A. van Lichtenvoorde Bunnik

Geen ivoren torens

De rechtspraak is in goede handen bij ervaren mensen die er voor hebben geleerd. Wie denkt in termen van ivoren torens heeft geen benul van het enorme sociaal maatschappelijke engagement van onze rechters. Media maken een strafproces tot publiek vermaak - voor nuance, feitenkennis en juridisch vernuft is daarbij geen plaats en iedereen matigt zich dan een mening aan. Dat was dus juist niet de bedoeling.

W.L. Harenberg Barchem

Mededogen

Natuurlijk schaden milde straffen het gevoel van rechtvaardigheid als een dierbare door een ongeluk uit je leven verdwijnt. Maar een rechter moet rechtspreken. En als hij kan onderbouwen dat het geen daad betrof door grove schuld maar een onvoorzien ongeluk is, dan bekruipt mij ook een gevoel van mededogen voor de dader. De rest van zijn leven moet hij dealen met het feit dat door zijn schuld mensen ongelukkig verder moeten na het verlies van dierbaren. Ik weet dat er in het verleden daders geweest zijn die dit niet aankonden en zichzelf van het leven hebben beroofd.

Fia Luiten Honselersdijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden