'Luister, hier is een revolutie gaande'

Rebellen ontkennen plunderingen in Tripoli

Ontspannen leunend op zijn kalasjnikov slaat Taha Frek het vrijdaggebed gade op het Plein der Martelaren. Een paar maanden geleden ontvluchtte de 19-jarige medicijnenstudent Tripoli om zich aan te sluiten bij de rebellen van het Nafusa-gebergte. Hij kreeg een uniform, een wapen en training. Sinds de inname van de Libische hoofdstad maakt hij deel uit van de brigade die toeziet op de openbare orde.

"Onze groep bestaat uit zo'n 200 man", zegt Frek. "Orders krijgen we van de commandanten die onder bevel staan van de Overgangsraad."

Ruim een week geleden werd het verzet van de laatste gewapende Kadafi-aanhangers gebroken. Nog altijd wemelt het van de rebellenstrijders in de stad, met name strijders uit de havenstad Misrata. Rauwe jongens, gehard door een maandenlang verblijf in de frontlinies.

Wat ze zich gelegen laten liggen aan de Overgangsraad is niet altijd even duidelijk. Er zijn verhalen over plundering en intimidatie - of erger. Zo werd een zwarte priester uit Togo eerst hardhandig ondervraagd door 'een groep gewapende mannen'. Alles van waarde in de kerk werd vervolgens meegenomen.

Diane El Tahawi kent de verhalen wel, al kan ze slechts één geval bevestigen waar strijders uit Misrata bij betrokken waren. "Een gewonde man is door drie van hen van een ziekenhuisbed getrokken en naar een onbekende bestemming meegenomen", zegt de medewerker van Amnesty International. Hij zou een huurling zijn geweest uit Toeargha, een stad op de hand van Kadafi. 'Jullie zijn softies, jullie begrijpen er niets van!', zou er volgens El Tahawi tegen protesterende artsen zijn geroepen.

"Luister, hier is een revolutie aan de gang", zegt Moestafa Al Mitsoe in de lobby van het enorme hotel waar een groot contingent strijders uit Misrata is neergestreken. Het is zijn manier van zeggen dat niet alles altijd even netjes verloopt. Maar verhalen van plundering ontkent hij categorisch. "Bab Al-Azizia (de compound van Kadafi, red), ja, die hebben we leeggeroofd, zegt de 39-jarige rebellenstrijder met trots. Het beroemde golfkarretje van de dictator bevindt zich inmiddels in Misrata. "Maar bezittingen van burgers hebben we ongemoeid gelaten."

Dat sommige inwoners van Tripoli zich geïntimideerd voelen door de aanwezigheid van de 'Misrati', begrijpt Al Mitsoe wel. "Hier in de stad is nauwelijks gevochten; wij hebben maandenlang in de frontlinie gestaan." Bevreesd dat hun aanwezigheid op termijn zal worden ervaren als een bezettingsmacht is hij niet. "We blijven hier ook niet eindeloos, maar op dit moment is de dreiging van Kadafi-aanhangers te groot."

Abdelkader Fezzazi onderschrijft dat. "Het is goed dat de Misrati hier nog steeds zijn", zegt de scheepstimmerman uit Tripoli in een koffiehuis in het centrum. "Wanneer Franse of Amerikaanse troepen hier de boel zouden bewaken, zou ik er anders over denken. Maar wij zijn broeders. Samen strijden we tegen Kadafi en voor een ander Libië."

Bij een checkpoint aan de zeeboulevard controleren bebaarde rebellen iedere passerende auto. Ook zij blijken afkomstig uit Misrata. Een van hen gaat getooid met een goudbestikte kolonelspet van Kadafi. Ze worden bijgestaan door twee keurig geuniformeerde politieagenten.

Gevraagd naar het moment dat de agenten het helemaal zullen overnemen gebaart één van hen, Abd Al Bast Sjebadi, met zijn handen. "Het zijn communicerende vaten. Voor iedere agent die weer aan het werk gaat, kan er een rebel terug naar zijn familie." Eerder een kwestie van weken dan van maanden denkt Sjebadi.

Dan toch liever van weken, hoopt Kaled Ajaj. "Ze schieten om de haverklap hun wapen leeg", verzucht de manager van het 'rebellenhotel'. "Bijna alle andere gasten zijn weg".

Inwoners Libische stad voelen zich wel geïntimideerd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden