’Luister, grote broer’

Net als in Goma zijn er ook in Kindu veel mensen op straat. Ook hier staan ze in kleine groepjes te debatteren over wat komen gaat. Iedereen is direct of indirect bezig met de verkiezingen.

Alphonse Muambi

De stad zelf is niet indrukwekkend. Er staat een aantal gebouwen van vóór de onafhankelijkheid. Dit zijn winkels of kantoortjes. Er zijn slechts enkele villa’s, zoals die van parlementskandidaat Alexis Thambwe.

De campagne is hier in volle gang. Politieke partijen hebben nog drie dagen de tijd om de mensen te overtuigen op hen te gaan stemmen. Op straat hangen campagneposters van de presidents- en parlementskandidaten. Sommige van die posters zijn meer waard dan de hele economie van een wijk.

We horen muziek en geschreeuw en besluiten in de richting te lopen waar het geluid vandaan komt. Een man op straat vertelt dat een van de parlementskandidaten ergens een toespraak houdt.

Mensen staan op het plein tegenover een kleine tribune van beton. We mengen ons onder de massa. Er zijn veel jonge mensen en oudere vrouwen. De meesten dragen petjes van Joseph Kabila. Opvallend genoeg staan ook hier mensen die T-shirts dragen met de afbeelding van presidentskandidaat Jean-Pierre Bemba. Mijn aandacht gaat meteen uit naar twee jongens van rond de vijfentwintig. Het zijn vrienden. De een draagt het T-shirt met de afbeelding van Bemba, de ander draagt er een met Kabila. Ik vraag of ze op de persoon moeten stemmen van wie ze het T-shirt hebben gekregen dat ze dragen.

„Nee, hoor. Deze T-shirts zijn van ons. Van ons geld. Al die politici zijn boeven. Zij hebben het geld van ons land gepikt en daarmee maken ze campagne. Ik draag dit T-shirt, maar ik ga stemmen op wie ikzelf wil”, zeggen de jongens.

„Weten jullie op wie je gaat stemmen?”, vraag ik. „Zijn jullie goed geïnformeerd over de verkiezingen? En wat ze betekenen voor jullie? Weten jullie wie de kandidaten zijn en wat zij voor jullie gaan doen als jullie op hen gaan stemmen?”

Bijna tegelijk zeggen ze: „Luister, grote broer, al deze mensen komen nu pas naar ons toe. Ze maken alleen maar lawaai met muziek en zo. Maar ze vertellen niets. Geen van de kandidaten woont hier en ze zullen hier ook niet komen wonen. Ze zullen allemaal naar Kinshasa gaan. En wij blijven hier met onze ellende en armoede achter.”

Ik vraag hun of ze eigenlijk weten wat de verkiezingen zijn. „Nee. Sommige politici delen T-shirts met afbeeldingen uit. Ze vertellen daarbij dat wij op de persoon die op het T-shirt staat moeten stemmen. Dat is alles wat we weten.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden