Luinge ziet weer eens dingen die niemand ziet

Als ik iets honderd procent zeker weet, ga ik er verder niet over discussiëren. Met die woorden nam scheidsrechter Roelof Luinge afscheid van Utrecht, waar hij de plaatselijke FC een flink eind richting een 2-1 overwinning op Ajax hielp.

Eerder deze maand klaagde Luinge er in Sportweek flink op los. ,,Omdat ik een Bourgondiër ben, heb ik minder topwedstrijden gefloten'', zei de 45-jarige Groninger en ook in de rest van het verhaal was hij niet op een spoortje zelfkritiek te betrappen. Samengevat: Ik, Roelof Luinge ben de beste. Natuurlijk ben ook ik een mens en maak ook ik wel eens een foutje. Maar eigenlijk kan ik me er geen herinneren.

Luinge werd na afloop van een enerverende Utrecht - Ajax aangesproken over de zeventiende minuut. Igor Gluscevic kon door geklungel in de Amsterdamse defensie alleen richting doelman Fred Grim oprukken. De theatrale val van de aanvaller kreeg van de arbiter de hoogst mogelijke score: Utrecht een strafschop, de goalie rood.

De scheidsrechter wilde later niet meer over het voorval praten. Hij klaagde er eerder over dat hij als arrogant wordt afgeschilderd, maar hoe zou dat nou toch kunnen? ,,Ik ben eerlijk. Als ik fouten maak, geef ik dat toe'', sprak hij in Sportweek manmoedig. Maar Fred Grim hoefde gisteren niet op verontschuldigingen te rekenen.

Gluscevic leek in die zeventiende minuut helemaal nooit van plan te gaan scoren. Al een meter voor Grim zette hij zijn zweefduik in. De bal was op dat moment ook al niet meer echt binnen bereik. Grim: ,,Het was geen eens een doelkans meer. Ik zag dat ik niet meer in actie hoefde te komen, probeerde me klein te maken. Maar ik kan mezelf natuurlijk niet wegtoveren. Er is geen contact geweest. Echt niet.''

Ajax-trainer Co Adriaanse was voorzichtig. En dat moet ook, want trainers die de waarheid over scheidsrechters zeggen worden op de vingers getikt. Maar tegen een iets oudere Utrechtse amateurscheidsrechter zei hij: ,,Ik had jou vandaag liever gehad. Ik ken je voorkeur voor Utrecht, maar ik weet ook dat je eerlijk en oprecht bent. Roelof was vandaag niet al te sociaal voor ons.''

Roelof Luinge lijkt soms Oostindisch blind. Hij ziet dingen die de beste coaches, 22 valide spelers en volle stadions missen. Dat was niet alleen gisteren in de Galgenwaard zo, maar ook vorige week bij NEC - Feyenoord en vooral bij Feyenoord - AZ op de eerste competitiedag.

Luinge zag en voelde toen dat hij een klap van AZ-middenvelder Van Galen kreeg. Verder had niemand iets gezien. Maar dat lag niet aan Roelof Luinge, vond hij zelf. De tuchtcommissie sprak Van Galen later vrij, maar had de eredivisie toch beter een tijdje kunnen verlossen van de valsfluiter.

Als Luinge gisteren niet had besloten dat hij weer eens een hoofdrolletje moest gaan spelen, dan hoefde er niet lang te worden nagepraat over Utrecht - Ajax. Het duel tussen de nummer dertien en vier was aller belabberdst en had gewoon in een zouteloos gelijkspel moeten eindigen. Eén tegen één en ruim 14000 toeschouwers met een kater naar huis. Weer een middag verpest.

Na de rode kaart van Grim verscheen Bogdan Lobont voor zijn eerste officiële wedstrijd in het Ajax-doel. De Roemeen kreeg oud-ajacied Dave van den Bergh tegenover zich, maar die schoof de strafschop heel klungelig naast. Utrecht speelde met elf man net zo slecht als Ajax met tien. De thuisclub kwam op voorsprong door een doelpunt van Reinier Robbemond, ingeleid door slordig balverlies van Aron Winter, de meest ervaren maar gistermiddag ook de slechtste ajacied.

Na de rust speelde Ajax (met Youssouf Hersi als tweede debutant) een kwartiertje iets beter. Dat resulteerde in de 58ste minuut in de gelijkmaker. Net als vorige week tegen NAC (toen twee keer) gebeurde dat uit een corner, die door Pasanen werd ingekopt.

De man van de walgelijke Schwalbe deed in de 83ste minuut iets heel moois. Gluscevic volleerde de bal uit een voorzet van Stijn Vreven ineens in het Ajax-doel. De 2-1 werd met succes verdedigd. Terecht was de overwinning echter niet. ,,Het zit ons voortdurend tegen. We hebben nog geen punt met geluk behaald'', mokte Adriaanse.

In de catacomben van het stadion verdrongen de ajacieden zich rond een tv, om het ongelijk van Luinge te zien. Ironie. In de gang naar het veld staat een Engelse tekst geschreven: The referee is always right. Even when he is wrong. De scheids heeft altijd gelijk. Het leek wel alsof Luinge die tekst er 's middags zelf opgekalkt had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden