Luik ligt onder en boven Maastricht

202. Kun je zeggen dat Luik onder Maastricht ligt?

Welzeker, al protesteren lezers daar zo nu en dan tegen. Onder in de betekenis 'ten zuiden van' is gangbaar en geen woordenboek maakt er bezwaar tegen. Dat geldt uiteraard ook voor boven als synoniem van ten noorden van. In Van Dale bijvoorbeeld ligt een deel van Noord-Holland 'boven het IJ' en Assen 'even onder Groningen'. Zo ook ligt Nederland deels boven de grote rivieren (Maas, Waal en Lek) en deels eronder of erbeneden. In combinatie met de Moerdijk is beneden gebruikelijker dan onder. Merkwaardig genoeg kun je ook zeggen dat Luik boven Maastricht ligt. Boven betekent dan 'dichter bij de oorsprong van een rivier' (in dit geval de Maas), 'meer stroomopwaarts'. Zo situeert Van Dale Bingen 'boven Bonn' en bevindt Maastricht zich in Koenen 'boven Roermond'.

203. Zelfs in de Brief van de hoofdredactie kwam ik onlangs het foutieve 'gedachtengoed' tegen, in plaats van 'gedachtegoed', zonder tussen-n.

De lezer is vermoedelijk ontgaan dat Trouw de witte spelling volgt, niet de groene staatsvoorschriften. Witte spellers mogen zelf beslissen of ze gedachtegoed (groen) en ruggenmerg (idem) schrijven dan wel gedachtengoed en ruggemerg. Trouw heeft wel voorkeuren, onder andere geformuleerd in de pannekoekregel (geen tussen-n als je bij het eerste deel van een samenstelling aan het enkelvoud denkt) en de pannensetregel (wel een tussen-n wanneer je aan het meervoud denkt). Maar fout is een afwijkende keuze niet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden