'Luierwet' PVV overbodig door nieuwe wet kabinet

Staatssecretaris Van Rijn (langdurige zorg) trekt de 'luierwet' in. Die wet moest de positie van patiënten in AWBZ-instellingen versterken, maar is volgens Van Rijn overbodig nu er een nieuwe wet langdurge zorg aankomt.

De Beginselenwet AWBZ-zorg is door Van Rijns voorganger Veldhuijzen van Zanten gepresenteerd, vooral op aandrang van de toenmalige gedoogpartner PVV. De wet maakt het recht op goede zorg opeisbaar, zodat het niet meer voorkomt dat bewoners van zorginstellingen het zonder douche of schone luier moeten stellen. Ook zou mishandeling van ouderen tot het verleden gaan behoren, omdat iedere mishandeling gemeld moet worden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De Raad van State was zeer kritisch over de wet, onder andere omdat veel cliëntenrechten al geregeld zijn. Toch liet Van Rijn begin dit jaar de Kamer weten dat hij de Beginselenwet wilde doorzetten, omdat deze tot 'zinvolle en noodzakelijke verbeteringen leidt'.

Daar is Van Rijn nu op teruggekomen. De AWBZ wordt, zoals afgesproken in het kabinet, ingrijpend gewijzigd. Dat maakt een nieuwe wet langdurige zorg noodzakelijk, aldus Van Rijn. Daarin wil hij zaken regelen als de zeggenschap van de cliënt over hun eigen leven, hygiëne en een respectvolle bejegening.

Het is volgens hem dan ook 'grote onzin' dat bewoners van instellingen, zoals de PVV gisteren stelde, in de toekomst geen recht meer zouden hebben op een schone luier. Daarnaast beslist de Eerste Kamer binnenkort over de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg, die de zorg verbetert en de rechtspositie van de cliënt versterkt.

(TROUW)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden