Luchtverkeersleiders boos over pensioenleeftijd

Onbegrip en woede over acties op luchthaven Brussel, meeste stakers weer aan het werk

Onfatsoenlijk, egoïstisch, kwaadaardig, wanstaltelijk. Woorden schoten gisteren links en rechts tekort over de 'spontane' actie van Belgische luchtverkeersleiders die het werk hebben neergelegd, amper een week nadat vliegveld Zaventem heropende na de dramatische bomaanslag op 22 maart.

Boos over de voorgenomen verhoging van de verplichte vervroegde uittreding van 55 naar 58 jaar, meldden werknemers van Belgocontrol, het overheidsbedrijf dat belast is met de luchtverkeersleiding in België, zich de afgelopen twee dagen ziek of 'niet in staat om te werken'.

De wilde staking leidde tot het schrappen van tientallen vluchten van en naar Brussel. Ook ging het Belgische luchtruim in de nacht van dinsdag op woensdag deels op slot, wat voor veel onbegrip zorgde, vooral bij gestrande reizigers. Woensdagmorgen werden slechts tien vliegbewegingen (aankomst en vertrek) per uur uitgevoerd tegen normaal tachtig tot honderd.

Premier Charles Michel noemde de acties onverantwoord. "Dat een kleine minderheid ons imago en onze economie zo in gevaar brengt, kan ik niet aanvaarden." ACI Europe, de koepel van Europese luchthavens, zegt dat de actie neerkomt op het 'moedwillig schade toebrengen' aan de Belgische bevolking, terwijl het land nog in rouw is. Unizo, de unie voor zelfstandige ondernemers, vindt dat België 'zich weer belachelijk maakt'.

De voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport Company, de exploitant van de nationale luchthaven, bezint zich op maatregelen. "Deze corporatistische reflex waarbij het algemeen goed opzijgeschoven wordt, is hemeltergend", aldus een laaiende Marc Descheemaecker.

Volgens de directie van Belgocontrol zit het Gilde van Luchtverkeersleiders achter de acties. Deze organisatie vertegenwoordigt 80 van de 280 luchtverkeersleiders in België maar is geen sociale partner. Het Gilde ontkent, maar gisteren lekte een mail uit waarin verkeersleiders worden opgeroepen zich 'niet fit om te werken' te melden. Dat is een wettelijke mogelijkheid voor risicovolle beroepen, waarbij een werknemer thuis kan blijven zonder controle.

De socialistische en grootste vakbond ACOD steunde de actie niet. "Terwijl de luchthaven nog aan het herstellen is van de bomaanslagen en alle bedrijven er op hun tandvlees zitten, is dit toch echt niet het moment", aldus Bart Neyens van de bond.

Toch was de handtekening van grootste vakbond onder een ontwerp voor een sociaalakkoord met de directie van Belgocontrol dinsdag de directe aanleiding voor alle ellende. De bond stemde in met de verhoging van de pensioenleeftijd (in 2022) in ruil voor extra verlofdagen en een bonus van 600 euro. De liberale ambtenarenvakbond VSOA stemde tegen, evenals de christelijke ACV-Aviation. Ze kunnen de deal niet tegenhouden.

"Dit akkoord is zeer slecht gevallen bij de luchtverkeersleiders", zei Kurt Callaerts van de christelijke vakbond wel. "Ik zag mensen huilend het gebouw verlaten." Volgens hem is er geen staking aan de gang. "Het gaat om mensen die in de huidige emotionaliteit van oordeel zijn dat ze hun werk niet goed kunnen doen."

Het conflict sluimert al sinds februari. De luchtverkeersleiders zijn onder meer bezorgd over personeelstekort, maar de onvrede spitst zich vooral toe op de pensioenleeftijd. Werknemers krijgen nu vanaf 55 jaar grotendeels doorbetaald tot het werkelijke pensioen op 60-jarige leeftijd. Ze wijzen op de jarenlange stress die het beroep met zich meebrengt, met wisselende diensten in roosters van twaalf dagen achtereen. Daarvoor verdienen ze volgens de krant De Tijd wel gemiddeld 12.000 euro bruto per maand.

Gistermiddag leken de meeste stakers gehoor te geven aan een oproep van de ministers van werkgelegenheid en verkeer, samen met de vakbonden, om weer aan het werk te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden