'Luchtvaartakkoord past niet in Europese aanpak'

BRUSSEL (ANP) - EG-transportcommissaris Van Miert is allerminst ingenomen met het luchtvaartakkoord dat vorige week tussen Nederland en de Verenigde Staten is beklonken. Het Open skies-verdrag laat zich volgens hem moeilijk rijmen met een door hem bepleite Europese aanpak, waarbij de EGCommissie op den duur voor de lidstaten de onderhandelingen met derde landen voert.

Van Miert ventileerde zijn kritiek tegenover Belgische journalisten. Het akkoord, dat de KLM en Amerikaanse maatschappijen een onbelemmerde toegang tot elkaars interne markt garandeert, kan het volgens hem de andere EG-lidstaten moeilijk maken. De concurrentie in het EGluchtruim zal er nog heviger op worden omdat de Amerikaanse maatschappijen via het verdrag vaste voet op de Europese markt krijgen.

"De VS spelen hiervoor het ene EGland tegen het andere uit" , aldus Van Miert. Hij meent echter dat na de aanvaarding van een pakket liberaliseringsmaatregelen in juni de toegang tot de Nederlandse luchtvaartmarkt een EG-zaak is geworden. De Commissie zal daarom bij elk nieuw of gewijzigd akkoord, dus ook het door minister Maij geroemde 'droomakkoord', nagaan of de rechten van andere Europese maatschappijen niet in het gedrang komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden