Luchtmacht valt rebellen aan op vliegveld Donetsk

Gewapende pro-Russische militanten in Donetsk. Beeld afp
Gewapende pro-Russische militanten in Donetsk.Beeld afp

Oekraïense gevechtsvliegtuigen hebben vandaag aanvallen uitgevoerd op de luchthaven bij de stad Donetsk in het oosten van het land. Dat hebben woordvoerders van de Oekraïense veiligheidsdiensten gezegd. 's Ochtends vroeg hadden tientallen pro-Russische separatisten delen van de luchthaven ingenomen. Vliegtuigen mochten er niet meer opstijgen en landen. De rebellen eisten dat de militairen van het Oekraïense leger op het vliegveld vertrekken.

redactie

Volgens de woordvoerders zijn parachutisten op de luchthaven geland. Journalisten van het Britse persbureau Reuters zeiden dat zij vanochtend anderhalf uur herhaaldelijk geweervuur en explosies hoorden. Ook zagen zij dikke zwarte rook van de luchthaven opstijgen.

Net voordat de schoten gelost werden liet een woordvoerder van het vliegveld weten dat het Oekraïense leger en de rebellen met elkaar in onderhandeling waren. Het leger is inmiddels een 'anti-terreuroperatie' begonnen tegen de separatisten.

Donetsk is de hoofstad van de onlangs eenzijdig uitgeroepen 'Volksrepubliek Donetsk'. Bij de verkiezingen van gisteren hielden rebellen alle stemlokalen in de stad gesloten. Volgens de separatisten hoefde daar niet gestemd te worden, omdat ze zich na een omstreden referendum op 11 mei onafhankelijk hebben verklaard en volgens hen geen deel meer uitmaken van Oekraïne.

Staat van oorlog
De zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk verkeert sinds vannacht in staat van oorlog. Dat hebben de pro-Russische separatisten verklaard nadat de regeringstroepen hun offensief tegen de opstandelingen hadden hervat. Vanwege de presidentsverkiezingen in Oekraïne waren de militaire acties tegen de separatisten tijdelijk stilgelegd. 'Vanaf middernacht zijn we in oorlog. Het is onze prioriteit om ons grondgebied te bevrijden van de bezetter', zei Denis Poesjilin, de leider van de bezette regio, volgens Russische persbureaus.

De Europese Unie verklaarde vandaag dat de succesvolle verkiezingen, waarbij Petro Porosjenko werd gekozen tot president, een 'belangrijke stap zijn in de richting van deëscalatie van de spanningen in Oost-Oekraïne'.

In gesprek
Rusland en Porosjenko willen op korte termijn met elkaar in gesprek. Porosjenko zei vandaag dat zijn eerste ontmoeting met de Russische leiding in de eerste helft van juni moet plaatsvinden.

Moskou had nauwelijks rechtstreeks contact met de pro-westerse Oekraïense interim-regering die de macht overnam na het vertrek van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in februari.

Porosjenko liet weten dat stabiliteit in het oosten van Oekraïne niet mogelijk is zonder Russische medewerking. Hij blijft de 'anti-terrorismeacties' in het oosten van Oekraïne steunen, maar vindt wel dat ze effectiever moeten. Porosjenko is bereid met separatisten te praten die hun wapens neerleggen. Hij herhaalde dat hij er alles aan zal doen om de door Rusland geannexeerde Krim weer onderdeel van Oekraïne te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden