Luchtmacht krijgt massale aandacht in Leeuwarden

De Luchtmachtdagen die op de vliegbasis Leeuwarden werden gehouden hebben een recordaantal bezoekers getrokken. Volgens overste Sidney Plankman kwamen in totaal 280.000 mensen af op de vliegshows, het leeuwendeel op zaterdag. De vorige editie van de Luchtmachtdagen, in 2014 op vliegbasis Gilze-Rijen, trok 245.000 bezoekers.

Grootste publiekstrekker in Leeuwarden waren de twee F35's, beter bekend als JSF. De nieuwe gevechtsvliegtuigen, die een paar weken in Nederland zijn, lieten beide dagen zien wat ze kunnen en waarvoor Nederland fors in de buidel tast.

Behalve spectaculaire vliegshows van militaire vliegtuigen, helikopters en aerobatics-teams als de Red Arrows uit Groot-Brittannië, waren er ook veel toestellen op de grond te bekijken en waren er diverse activiteiten voor jong en oud.

De enorme belangstelling leidde op beide Luchtmachtdagen tot aanzienlijke files op de wegen rondom Leeuwarden. Zaterdag was de toeloop zo groot dat de organisatie in de loop van de ochtend mensen opriep niet meer te komen en thuis de livestream te bekijken. "Dat de wegen volliepen was verwacht, maar dat zelfs het openbaar vervoer de toeloop niet aankon is nooit eerder gebeurd", aldus Plankman.

Enige smet op het evenement was de botsing met een Zwitsers gevechtsvliegtuig. De twee piloten die donderdag betrokken waren bij het incident waarbij de Zwitsers straaljager neerstortte bij het Friese plaatsje Bitgum, zijn verhoord door militaire onderzoeksrechters uit Zwitserland. De twee werden spoedig overgebracht naar hun eigen land.

Volgens het Zwitserse persbureau SDA kwam vrijdagmiddag een dertienkoppig onderzoeksteam in Friesland aan. Dit team bestaat onder andere uit twee onderzoeksrechters en twee teamleden die zich ontfermen over de bij het ongeval betrokken piloten. De piloot van de gecrashte straaljager, die zich met zijn schietstoel wist te redden, maakt het naar omstandigheden goed. Hij liep een breuk in een voet op en heeft lichte snijwonden en kneuzingen. De andere straaljager van het type F5-E liep schade op aan de staart, maar de piloot slaagde erin met zijn straaljager te landen.

In Nederland begonnen ook de marechaussee en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) aan een onderzoek naar de crash. Het was het eerste zware ongeval in het 52-jarig bestaan van het stuntteam van de Zwitserse luchtmacht. Defensie in Zwitserland besluit op korte termijn of de overige geplande shows van het stuntteam nog doorgaan. Verscheidene media in Zwitserland vroegen zich af of er überhaupt nog wel een toekomst is weggelegd voor de stunteenheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden