Luchtmacht koopt twee gebruikte DC10's

Van een onzer verslaggevers

Op verzoek van de Kamer onderhandelt de staatssecretaris met Belgie en Noorwegen over het gezamenlijke gebruik van grote transportvliegtuigen, waaraan defensie steeds meer behoefte krijgt bij internationale operaties. De Belgen en Noren hebben belangstelling voor het gebruik van de tankvliegtuigen, in ruil daarvoor wil Nederland de beschikking krijgen over transporttoestellen van het type Hercules waarover die twee Navo-bondgenoten beschikken. De onderhandelingen daarover zijn nog niet afgerond.

Defensie rekent erop dat de tweedehands DC-10's nog zeker 20 jaar in bedrijf kunnen blijven. De afgelopen maanden is samen met de vliegtuigfabriek Douglas Aircraft Company de markt van gebruikte passagierstoestellen onder de loep genomen. Zeven luchtvaartmaatschappijen boden materiaal aan, uiteindelijk maakte Defensie de keus tussen offertes van British Airways en Martinair. De luchtmacht wil het onderhoud in handen geven van bestaande gespecialiseerde bedrijven op Schiphol. De transportvliegtuigen worden gestationeerd op de basis Eindhoven.

Wanneer de luchtmacht beschikt over tankcapaciteit in de lucht, kan de overlast van oefenende F16's bij de vliegbasis Twenthe, Leeuwarden en Volkel afnemen. Defensie schat dat het aantal starts en landingen van de jachtvliegtuigen met zo'n vijftien procent zal dalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden