Luchtkwaliteit alarmerend slecht door vuurwerk

Vuurwerk brengt tijdens de jaarwisseling veel ongezonde stoffen in de lucht. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) zijn vooral kleine stof- en roetdeeltjes (fijnstof) schadelijk. Hoe meer wind en regen, des te beter voor de luchtkwaliteit.

Het RIVM meet continu en op veel punten in het land de luchtkwaliteit. „Nu al weten we dat veel plaatsen met Oud en Nieuw boven de alarmgrens komen”, zegt Piet van Zoonen, hoofd van het Laboratorium voor Milieumetingen van het RIVM. Bij de verbranding van vuurwerk komen zwaveldioxide, stikstofoxiden en zware metalen vrij, maar het schadelijkst is fijnstof. Het gaat om een piek van een paar uur, maar de concentraties zijn extreem hoog. Vooral patiënten met luchtwegaandoeningen hebben daar last van. Piet van Zoonen: „Het is een eenmalige verstikkende vertoning, waar je je haast niet aan kunt onttrekken. Erger dan een paar uur langs een snelweg staan en autogassen inademen.”

In Nederland geldt een ’daggemiddelde concentratie’ van 50 microgram fijnstof per kubieke meter. Die waarde mag maximaal 35 maal per jaar worden overschreden. In stedelijk gebied lopen de concentraties op Oudejaarsdag op, wanneer vanaf tien uur ’s morgens vuurwerk mag worden afgestoken. Vorig jaar zaten Rotterdam, Den Haag en Leiden al in de avonduren boven de 200 microgram/m3. Om een uur ’s nachts werd de topper gemeten in Den Haag: 2400 microgram fijnstof per kubieke meter.

Al bij het inademen van 100 tot 300 microgram fijnstof, treedt benauwdheid op en raken longen geïrriteerd. Astmapatiënten krijgen eerder een aanval. Het RIVM heeft berekend dat er door kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijnstof ongeveer drieduizend Nederlanders per jaar vroegtijdig overlijden. Andere acute effecten zijn klachten aan hart of bloedvaten.

Vuurwerk bevat ook koper, antimoon, strontium en barium, giftige metalen die water en grond vervuilen. Volgens Van Zoonen gaat het, in tegenstelling tot fijnstof, echter niet om enorme emissies. „Het rioolslib is al redelijk vervuild met metalen, er worden geen verhoogde waarden gemeten na Oud en Nieuw.”

Of de concentraties fijnstof dit jaar weer extreem hoog zijn, is afhankelijk van het weer. Is het windstil en mistig, zoals vorig jaar, dan komt er een smogalarm. Winderige en regenachtige jaarwisselingen, zoals 2006/2007, zijn redelijk schoon. Regen spoelt de stofdeeltjes al vlot naar het riool. Wind vermengt fijnstof met schone lucht en zorgt ervoor dat de vervuiling snel over ons vlakke land uitwaaiert.

Arno Bonte die voor GroenLinks in de Rotterdamse gemeenteraad zit, begon vorig jaar een actie tegen vuurwerkoverlast. Hij maakt zich druk over het toenemend aantal ongevallen, maar luchtvervuiling is zijn belangrijkste drijfveer. „In het eerste uur van het nieuwe jaar is er net zoveel luchtverontreiniging in Rotterdam als normaal in een hele week.”

Bonte pleit niet voor een vuurwerkloze jaarwisseling, hij ziet liever dat professionals vuurwerk afsteken voor een grote groep. „Ik kan ook genieten van mooi vuurwerk, maar de onschuldige en leuke traditie is uitgegroeid tot zo hard mogelijk knallen. Vuurwerk is tegenwoordig zo zwaar, dat het meer op oorlogstuig lijkt, eigenlijk vreemd dat we gebruik zomaar toestaan.”

Bonte liet afgelopen januari onderzoek doen onder Rotterdammers. Meer dan de helft, 55 procent, bleek voor een verbod op consumentenvuurwerk. Landelijk ligt dat percentage op 48 procent, 45 procent van de Nederlanders is tegen een verbod.

Arno Bonte bedacht een stappenplan. Allereerst moeten gemeenten hun burgers oproepen tot matiging en zelf een centrale vuurwerkshow organiseren. Rotterdam doet dat dit jaar voor het eerst. De tweede stap is dat vuurwerk alleen nog wordt afgestoken binnen aangewezen zones.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden