Luchtkussenenveloppen

Schrijver Jan van Mersbergen bezoekt vrijwel dagelijks een winkel. De komende weken beschrijft hij wat hij ziet en beleeft.

JAN VAN MERSBERGEN

Ik moest enveloppen kopen, met van die luchtkussentjes erin. Ik kwam thuis met twee tassen spullen.

Van de bon: een glazen voorraadpot met klemdeksel glas 1 cm; een metalen deurkapstok 5 dubbele haken ca 43x25cm; office essentials liniaalset 5dlg; een theedoek blok rood 65x65cm; een slazenger voetbal zenith; een pak multy schuurspons 5st geel/groen; verpakkingstape 50mmx66m transparant; twee bierglazen gevuld met snoep div. varianten; nivea douchegel men 250ml silver protect; drie pakken luchtkussen enveloppen 3st wit. Dit alles kostte 19 euro 62.

Iedereen die een beetje bekend is in winkelland weet in welke winkel ik was. De Action, in mijn geval het filiaal op de hoek van de Van Hillegaert- en de Pijnackerstraat. Er is een soort pleintje met fietsenrekken en net genoeg ruimte om de enorme Action-vrachtwagen vroeg in de ochtend te parkeren als die de voorraad komt aanvullen. Iedere keer als ik mijn kinderen naar school breng kom ik er langs en dan staat die vrachtwagen daar.

In de passage zit naast de Action ook een Aldi, in een betegelde gang zonder ramen. Geen etalage, aan de buitenkant is alleen een rolluik naast de ingang, dat altijd omlaag is. Vaak zit er een zigeunermeisje voor de deur accordeon te spelen. Zij past daar heel goed.

Ik ga heel vaak naar die winkel en wil dan één specifiek ding hebben, in dit geval die enveloppen. Laatst moest ik speelgoed hebben. De keer daarvoor stiften voor mijn dochter. Daarvoor gloeilampen. Dan loop ik de winkel door volgens een vaste route. Langs de schappen met spullen die ik eigenlijk allemaal niet nodig heb maar op dat moment heel graag wil hebben.

En dan ga ik voor de bijl. Dan pak ik toch een mandje...

Er waren die ochtend van de luchtkussenenveloppen ook artikelen die ik niet kocht. Wieltjes voor onder een tafeltje, kan ik me herinneren. Bloembakken voor aan de balkonreling, die ga ik in het voorjaar halen. Een deurmat. Bouwpakket vliegtuigjes in verschillende modellen, die had ik een paar weken eerder al gekocht en om uit te delen tijdens carnaval. Er stonden nieuwe diepe borden en een voorraadpot met een deksel in de vorm van een hartje. Ook kocht ik niet de pennenset en ook niet de pizzasnijder.

Ik hou van goedkope spullen voor in huis, ik hou ook van de labeltjes met daarop de benamingen van die spullen, zoals hierboven in het lijstje. Multi is bij Action multy. Dat vind ik niet storend, het heeft schoonheid. Op de labels staat alles wat je moet weten, de taal hyperfunctioneel.

Ik hou ook van de opbergspullen: uitvouwbare dozen, mandjes van riet of kunststof, glazen potjes met opschriften als 'kitchen' of 'cooking', tonnetjes met schroefdeksels, bloempotten, plastic bakjes, een flexibele roze mand die ik met moeite kon laten staan die dag,

Wat ze ook hebben bij Action, en dat maakt de cirkel compleet: spullen die helpen bij het weggooien als al die andere spullen weer kapot zijn: vuilniszakken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden