LUCHTJE

De schaduw van de oude monopolisten, tien keer bellen en dan sturen ze over drie weken wel eens de monteur zonder gereedschap, blijft hangen over voormalige staatsbedrijven. Als je met de PTT ruzie krijgt over een onwaarschijnlijk rekening vol nooit gebelde 06-nummers, roepen ze terug dat je probeert de boel op te lichten, vuile viezerik. Waarop, als ten slotte zo'n klant de pers erbij haalt, in de berichtgeving de indruk wordt versterkt, dat ze hun eerste lesje public relations nog moeten ontvangen.

Nu weer de Nederlandse Spoorwegen, die op een afgeschaft traject een zomerboemeltje met frisse zeelucht van een Amsterdamse grachtenkapitein als concurrent moeten gedogen. Prompt stuurden ze een circulaire aan hun medewerkers, dat ze deze concurrent op geen enkel punt van dienst mochten zijn en zeker niet de invalide klanten.

Blijkbaar ook niemand rondlopen met een vermoeden van public relations, die een circulaire aan de medewerkers en de pers hoort te sturen waarin staat, dat op zondagmorgen de tramharmonie, een plaatsvervangend burgemeester, enige middenstanders tuk op gratis champagne en een peloton persmuskieten op het aangeveegde Centraal Station verwacht mag worden omdat er een speelgoedtrein vertrekt. NS zullen hun beste beentje voorzetten, vouw in de broek, pet recht op het hoofd en voor de volledigheid: ook invaliden kunnen uiteraard rekenen op onze jarenlange, bekende en gewaardeerde service en hulp.

Dit alles natuurlijk opdat er zoveel mogelijk rolstoelgebruikers zouden aantreden, en omdat er bij de NS wel iemand moet rondlopen die weet dat je in die oude Belgische eerste klasse-rijtuigen helemaal niet met een rolstoel binnen kunt. Waarna het streng geheim gehouden imago-plan van de NS vermeldt, dat zo op het perron en in de berichtgeving de indruk ontstaat, dat alleen de NS op volwaardige wijze mensen per spoor kunnen vervoeren.

In plaats daarvan kocht de NS gisteren ruimte in de kranten voor weer een circulaire: “In de berichtgeving van de afgelopen dagen is het onjuiste beeld ontstaan dat NS niet bereid zou zijn assistentie te verlenen aan gehandicapten wanneer zij met de Kennemerland Strandexpres reizen.” Terwijl in de berichtgeving een volstrekt juist beeld was ontstaan: op de burelen van de NS wordt elke ochtend op kunstige wijze een rioolluchtje verspreid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden