Luchthaven Lelystad moet Schiphol ontlasten

Passagiersrecord voor luchthaven Schiphol. Beeld anp
Passagiersrecord voor luchthaven Schiphol.Beeld anp

Luchthaven Schiphol heeft in 2016 het recordaantal van 63,6 miljoen passagiers verwerkt, een stijging van ruim 9 procent ten opzichte van 2015. Het vrachtvolume nam met een kleine 2 procent toe tot 1,7 miljoen ton. Dat maakte luchthavenbedrijf Schiphol Group maandag bekend op basis van voorlopige cijfers.

Het aantal vliegbewegingen op Schiphol kwam vorig jaar uit op 479.000, ruim 6 procent meer dan een jaar eerder. Als het aantal starts en landingen zo hard blijft groeien, overschrijdt Schiphol al dit jaar het maximale aantal van 500.000 vliegbewegingen dat met de omgeving is afgesproken. Die limiet geldt nog tot en met 2020.

Om te voorkomen dat door het gebrek aan groeiruimte de positie van Schiphol als internationaal knooppunt onder druk komt, is besloten dat de luchthaven van Lelystad wordt uitgebreid. Daar moet voortaan een deel van het vakantieverkeer binnen Europa worden opgevangen.

Vertraging

In november werd evenwel duidelijk dat de uitbreiding nu al fikse vertraging heeft opgelopen. Het vernieuwde Lelystad Airport zou aanvankelijk in april 2018 open gaan, maar dat wordt zeker een jaar later. De meeste aanbieders van vakantievluchten staan overigens nog niet te trappelen om te verhuizen naar het vliegveld in de Flevopolder.

Het bedrijf meldde verder dat het aantal bestemmingen afgelopen jaar gelijk is gebleven op 322. Dat is te danken aan een lichte toename van het aantal vrachtverbindingen, het aantal bestemmingen voor passagiers nam iets af.

Schiphol-dochter Eindhoven Airport zag het passagiersaantal met 9,3 procent stijgen tot 4,7 miljoen. Rotterdam The Hague Airport steeg het aantal reizigers licht naar 1,6 miljoen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden