Luchtbrug voor woestijnrace

Drie grote Antonov-124-vrachtvliegtuigen vliegen deze week heen en weer tussen de hoofdstad van Niger, Niamey, en Sebah in de Libische woestijn. Aan boord: materieel en deelnemers van de Dakar-Cairo-rally, een speciale versie voor het jaar 2000 van de bekende wedstrijd Parijs-Dakar.

De race was voortvarend van start gegaan toen de organisatie waarschuwingen uit Washington en Parijs kreeg dat 300 Algerijnse moslimextremisten van de Gia van plan zouden zijn om in de woestijn van Niger een aanval uit te voeren op de karavaan. Het zou een wraakactie zijn voor de steun van Niger aan het Algerijnse leger, in de strijd tegen de Gia.

Hubert Auriol, hoofd van de organisatie, nam een radicaal besluit. Er moest een luchtbrug komen over het 'risicogebied'. De drie Antonovs werden ingevlogen; ze moeten tot zondag in totaal achttien retourvluchten maken over een afstand van tweeduizend kilometer, om de hele kermis over te vliegen. Kosten: tien miljoen gulden.

Kennelijk zijn dit soort kosten ingecalculeerd op de post 'onvoorzien'. Maar de organisatoren hebben zich wel de woede op de hals gehaald van de autoriteiten van Niger.

,,De regering heeft kennisgenomen van de beslissing, die ons internationale imago schaadt. Het schrappen van dit gedeelte van de race laat zien hoe weinig vertrouwen de organisatie heeft in Niger en zijn mogelijkheden om de veiligheid op zijn grondgebied te garanderen. Wij zullen ons beraden hoe in de toekomst te handelen'', aldus een officiële verklaring. Niger, een van de armste landen ter wereld, had voor de race tweeduizend extra militairen op de been gebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden