Luchtaanvallen in Bosnië kort voor ingaan bestand

SARAJEVO (Reuter, AFP, AP) - De Serviërs hebben een reeks van aanvallen uitgevoerd in Bosnië, waarbij tientallen doden en gewonden vielen. Premier Haris Silajdzic van Bosnië-Hercegovina heeft daarop gedreigd de vredesbesprekingen af te breken.

Bij Servische bombardementen vanuit de lucht op een vluchtelingenkamp in Zivinice en de stad Tesanjka in Centraal-Bosnië kwamen zeker tien mensen om het leven en raakten meer dan honderd gewond. Het is Servische vliegtuigen door de Navo en de VN verboden militaire acties uit te voeren boven Bosnië. Daarom stegen Navo-vliegtuigen op voor een bombardement van Bosnisch-Servische stellingen bij de industriestad Tuzla. Maar wegens het slechte weer konden zij hun doelen niet vaststellen en keerden onverrichter zake terug.

Bij het bombardement van het vluchtelingenkamp in Zivinice bij Tuzla kwamen zeker acht mensen om. Onder de doden zijn vier kinderen, een baby en twee vrouwen. Ongeveer vijftig vluchtelingen raakten gewond. Het was het grootste aantal burgerslachtoffers van een Servische aanval sinds eind augustus, toen bij de inslag van een granaat in een straat van Sarajevo 37 mensen omkwamen.

De Bosnische televisie meldde dat bij het bombardement van Tesanjka zeker twee mensen waren omgekomen en vijftig gewond waren geraakt.

Het Kroatische persbureau Hina meldde dat Servische vliegtuigen ook fragmentatiebommen hadden afgeworpen boven Kroatische dorpen in het noorden van Bosnië. Daarbij zouden tientallen slachtoffers zijn gevallen.

Premier Silajdzic van Bosnië zei dat de Serviërs er overduidelijk op uit zijn om de onderhandelingen te stoppen. “Als de internationale gemeenschap niet reageert op deze aanval denk ik dat onderhandelingen geen zin hebben”, zei Silajdzic.

Bihac

Enkele dagen voordat het staakt-het-vuren in Bosnië van kracht zou moeten worden, proberen het Bosnische regeringsleger en de Bosnische Serviërs hun militaire posities te versterken. Servische vliegtuigen bombardeerden zaterdag Bihac in het noordwesten van Bosnië. De Serviërs vuurden met artilleriegeschut op de verdedigingslinies van het Bosnische regeringsleger in Sanski Most en Kljuc in het noordwesten van de vroegere Joegoslavische republiek.

Ook hebben de Serviërs volgens de Kroatische radio een offensief ingezet ten zuiden van de Noordbosnische stad Brcko. Deze stad is in handen van de Serviërs, bevindt zich binnen de reikwijdte van de artillerie van het regeringsleger en heeft als aanvoerroute tussen Servië en West-Bosnië een grote strategische betekenis.

Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat het bestand al morgen van kracht wordt. De Bosnische regering heeft het begin van het bestand afhankelijk gesteld van de hervatting van de gas - en stroomvoorziening van de hoofdstad Sarajevo. President Alija Izetbegovic verwacht niet dat het bestand op tijd ingaat, omdat de voorwaarden “dan niet vervuld zijn”.

De Amerikaanse en Russische ministers van defensie, William Perry en Pavel Gratsjov, werden het gisteren in Genève eens dat Rusland zal deelnemen aan de internationale troepenmacht die na een vredesakkoord in Bosnië wordt gelegerd. Beide partijen kwamen niet uit de ingewikkelde kwestie van de commandostructuur. De VS vinden dat de Navo het commando moet voeren, de Russen voelen er weinig voor Russische militairen onder Navo-commando te plaatsen en menen dat de VN daarvoor de aangewezen instantie zijn.

De Navo is van plan 60 000 man naar Bosnië te sturen, zodra een vredesakkoord is getekend. De VS zullen het grootste aantal militairen leveren. Een Russische militaire delegatie bezoekt deze week het Navo-hoofdkwartier in België in verband met de Russische deelneming aan de strijdmacht.

Het VN-oorlogstribunaal in Den Haag zal vandaag zijn eerste getuigen horen. Slachtoffers en getuigen van gruwelijkheden in voormalig Joegoslavië zullen in het openbaar een getuigenis afleggen over de daden van kampcommandant Dragan Nicolic.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden