'Lucht in de huizenprijzen? Nee, de markt is in evenwicht'

De huizenmarkt stagneert. De economie groeit alweer voorzichtig sinds de financiële crisis uitbrak, maar de bordjes 'te koop' hangen nog altijd langdurig aan het raam. Sommige huizen hebben in een jaar tijd nauwelijks kijkers binnen gehad. Zijn de huizenprijzen nog te hoog? Volgens het Internationaal Monetair Fonds wel, zelfs 20 tot 30 procent. Trouw laat vier deskundigen aan het woord over de vraag hoeveel lucht er nog uit de huizenmarkt geprikt moet worden.

Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering en vastgoedbeleggingen aan de universiteit van Maastricht. Hij doet onder meer onderzoek naar de manier waarop de waarde van vastgoed over de hele wereld verandert.

"Hier en daar zit er misschien wat lucht in de markt. Maar het is zeer beperkt. Het is ook niet zo dat er helemaal geen verkopen plaatsvinden. Dat zijn er nog altijd rond de tienduizend per maand. Tegen prijzen die niet veel slechter zijn dan voor de crisis. Als de prijzen veel te hoog zouden zijn, zou er helemaal niets meer gebeuren. Je ziet wel dat de minder aantrekkelijke woningen veel langer te koop staan. Dat appartement in Amsterdam dat net verkeerd ligt en net geen balkon heeft. Voor de crisis werd het nog blind gekocht. Nu niet meer. In de krimpgebieden is het een ander verhaal. Daar zullen de prijzen gaan dalen omdat de bevolking wegtrekt en er structurele leegstand ontstaat. Maar is dat dan lucht? Nee, er zijn daar minder woningen nodig. De vraag neemt af, maar de huizen blijven staan."

"We hebben een model dat de huizenprijzen sinds 1783 analyseert. Dan kijk je of de fundamentele waarde van een huis overeenkomt met de echte waarde die in de markt betaald wordt. Volgens dat model zit er nu helemaal geen lucht in de prijzen. De markt is in evenwicht. Ik zie ook geen factoren die dat binnenkort zullen verstoren. De werkloosheid is niet hoog, ik zie de rente niet hard stijgen. Kijk naar de nieuwbouwwoningen, dat is het echte nieuwe aanbod. Dat droogt helemaal op. We stevenen af op het laagste aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen sinds de jaren vijftig. Als dat aanbod zo laag is, hoe kunnen de prijzen dan gaan zakken? En verhuizen is ook een luxe. Op Funda kijken naar je droomhuis was een nationale sport geworden. Maar heel veel mensen hoeven niet per se te verhuizen. Die kunnen ook in hun huidige woning blijven en dan gaat hun leven ook gewoon door. Na het uitbreken van de crisis leek de woningmarkt zich in 2009 alweer te herstellen, maar door de val van het kabinet-Balkenende laaide de discussie over de hypotheekrente weer op. Dat geeft grote onzekerheid en verklaart, naast de crisis, de weinige verkopen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden