Lucht ernstig vervuild in horeca waar gerookt wordt

den haag – In kroegen en restaurants waar wordt gerookt, is de lucht ernstig vervuild. De hoeveelheid fijnstof in de lucht is gemiddeld gezien bijna 20 keer hoger dan het maximale gemiddelde dat de Europese richtlijn Luchtkwaliteit voorschrijft.

Dat blijkt uit metingen in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in aanloop naar het rookverbod in de horeca per 1 juli. De resultaten werden gisteren bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat de luchtkwaliteit in de horeca gemeten werd. Na invoering van het rookverbod zal de VWA weer meten om te zien of de luchtkwaliteit verbeterd is.

Door de metingen wilde de VWA inzicht krijgen in de huidige luchtkwaliteit in de horeca. De dienst mat het fijnstofgehalte in de lucht gedurende 20 minuten in 72 cafés, restaurants, sportkantines en casino’s. Roken verhoogt de concentratie fijnstof in de lucht. De hoogste concentratie werd gemeten in een eetcafé, gevolgd door een truckerscafé en een voetbalkantine.

De hoogst gemeten vervuiling was 2650 microgram per kubieke meter en de laagste 40 microgram. Gemiddeld kwam de vervuiling uit op 453 microgram. Volgens de EU-richtlijn mag dat maximaal 25 microgram per dag zijn. In rookvrije ruimten blijkt de lucht net zo schoon of vuil te zijn als de buitenlucht in een stad. In rookvrije gedeeltes die grenzen aan een rokersgedeelte loopt de concentratie op als de rook door weet te dringen tot die ruimte.

De rookvrije horeca kan rekenen op 800.000 extra klanten. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Nivel in opdracht van onder andere het Astmafonds. Horeca-ondernemers vrezen juist een afname van het aantal bezoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden