Lucht boven Utrecht is een stukje schoner geworden

De Dom in Utrecht. Beeld ANP
De Dom in Utrecht.Beeld ANP

Utrecht is weer een stapje dichter bij het einddoel 'klimaatneutrale stad'. Uit een tussentijdse rapportage over 2016 blijkt dat de CO2-uitstoot tussen 2010-2015 is gedaald met 8 procent. Daarnaast plaatsen steeds meer bedrijven en particulieren zonnepanelen op het dak.

Maaike Homan

Utrecht geldt binnen Nederland al langer als koploper als het gaat om een schone lucht en een duurzame stad. Zo werd in 2015 de milieuzone ingesteld, waardoor dieselauto's van voor 2001 het centrum niet meer in mogen.

Of de lagere CO2-uitstoot een direct gevolg is van dit beleid, kan de gemeente niet zeggen. "Onderzoeksinstituut TNO kan niet één maatregel uit een heel pakket meten en daar een effect aan toekennen", aldus Lot van Hooijdonk (GroenLinks), wethouder verkeer en milieu. De komende jaren, zo meldt het energierapport, moet blijken of die CO2-daling 'een tijdelijk effect is of dat de trend doorzet'.

Utrecht wacht dan ook enkele uitdagingen op dit gebied. "We zijn de snelst groeiende stad van Nederland. Dat doet wat met de mobiliteit en de bedrijvigheid en dus de CO2-uitstoot", aldus Van Hooijdonk. Bedrijven worden wel gestimuleerd energiebesparende maatregelen te nemen.

Op het gebied van zonnepanelen verwacht Utrecht met name een flinke toename. Op 4,5 procent van de daken liggen nu panelen, in 2020 zal dit 10 procent zijn. Utrecht heeft al jaren een 'autoluw beleid'. Zo wordt de snelheid van steeds meer wegen verlaagd naar dertig kilometer en krijgen fietsers steeds meer ruimte in de stad. Het percentage huishoudens met een auto neemt licht af, terwijl het aantal deelauto's afgelopen jaar verdubbelde tot 614 per 100.000 inwoners.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden