recept

Lubbertina's gehaktballen met andijviestamppot

Beeld ANP

Eind jaren dertig van de vorige eeuw. Pessimisme alom! Economische crisis en politieke chaos teisterden Europa. Eentonig eten, verstelde kleren en verveling.

In die periode probeerde Lubbertina, predikantsweduwe met een klein pensioentje, toch iets leuks van de maaltijd te maken met weinig middelen. Zoals deze gehaktballen. Eieren waren goedkoper dan vlees, vandaar. Helemaal zelf bedacht. Niet Schots, want zoiets stond niet in de huishoudschoolboeken van toen. Al zullen de Schotten, die immers bekend staan om hun zuinigheid, dezelfde overwegingen gehad hebben voor hun gefrituurde Scotch eggs.

Lubbertina serveerde er bergjes andijviestamppot bij met het bekende kuiltje om 'dijkdoorbraak' te kunnen spelen. Een feest voor kinderen van elke leeftijd.

Ingrediënten voor 2 gehaktballen

3 eieren
tarwebloem
150g beslist mager rundergehakt
25 g paneermeel
nootmuskaat, peper, zout
40 g braadboter

Stamppot

250 g kruimige aardappels, geschild
250 g fijngesneden andijvie
nootmuskaat, peper, zout

Recept

Twee ingeprikte kleine eieren 10 minuten koken in ruim water, laten schrikken. Pellen, laten afkoelen. Door bloem rollen.

Het gehakt kneden met het derde ei, paneermeel, kruiderij en zout. Laten rusten tot de eieren zijn afgekoeld.

Op een glad werkvlak uitdrukken tot 2 plakken van 12 cm. Egaal en zorgvuldig om de bebloemde eieren vouwen, overal goed aan drukken. Met bloem bestuiven.

De boter verhitten in een anti-aanbakpan. De ballen rondrollend bruinen in open pan. Vervolgens onder deksel garen in een kwartier. Af en toe omschudden.

Intussen de aardappels in plakjes gaarkoken net onder water (circa kwartier). Afgieten, droogstomen. Stampen.

De andijvie wassen en centrifugeren. Met een grote lepel door de aardappels roeren. Roerend verwarmen tot het blad een beetje slinkt, op smaak brengen met kruiderij en zout.

De braadboter van de ballen met wat water blussen: jus voor het kuiltje. De met een zaagmes doorgesneden bal ernaast. Zout en noot op tafel.

Menusuggestie

Vooraf: roggebrood met een laag mayonaise, daarop katenspek. Garneren met tuinkers. Dit voorgerecht moet al klaar staan anders wordt de stamppot te zacht.

Na: griesmeelpap met geroosterd amandelschaafsel.

Lees hier meer recepten van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden