Lubbers voelt zich vreemdeling in zijn eigen partij

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Oud-premier Ruud Lubbers, CDA, is zeer kritisch over de opstelling van zijn partijgenoot Gerd Leers in de kwestie-Mauro. "Waar is die man mee bezig?", vraagt Lubbers zich af. "In Den Haag zeggen ze: Mauro heeft gejokt. Je moet dat een beetje relativeren. Veel mensen jokken om iets voor elkaar te krijgen."

Lubbers werd zaterdagavond geïnterviewd bij Vreemdland, een festival van het Amsterdamse Studentenpastoraat. Hij sprak er als voorzitter van het Universitair Asiel Fonds, dat door minister Leers (immigratie) is ingeschakeld bij het regelen van een studievisum voor de jonge Angolees.

Oud-premier en minister van Staat Lubbers is ook slecht te spreken over de afspraken van Leers met de politie, om dit jaar 4800 uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten. "Dit is een verkeerd signaal. Het probleem is hoe mensen hier hun weg kunnen vinden", meent de oud-vluchtelingencommissaris bij de Verenigde Naties.

Voor Lubbers is dit beleid tekenend voor de 'kramp' waar 'Den Haag' in is geschoten. Met die algemene verwijzing naar politiek Den Haag doelt hij ook op zijn eigen partij, het CDA. Daarover is zijn oordeel scherp: "Het elan is totaal weg. Ik ben vervreemd van mijn partij. Ik ben een vreemdeling in mijn partij. Zo is dat."

Maar Lubbers blijft wel. Zijn verre voorganger en tevens oud-KVP'er Piet de Jong kondigde vrijdag aan te vertrekken als het kabinet het mes zet in ontwikkelingshulp. Lubbers: "Ik ben een fan van Piet de Jong. Maar ik ben een taaie. Ik ben destijds niet meegegaan naar de PPR (voorloper van GroenLinks, red.), maar heb gekozen voor het CDA. Mijn thema's zijn duurzaamheid en diversiteit, en op die twee punten komt er te weinig uit. Maar ik zal de partij niet verlaten."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden