Lubbers: EU schoot tekort in asielbeleid

DEN HAAG (ANP) - De Europese Unie is op drie terreinen tekortgeschoten. Ze heeft te weinig gedaan aan milieubeleid en dan vooral de klimaatverandering. Een gezamenlijk asiel- en immigratiebeleid is nauwelijks van de grond gekomen en het gemeenschappelijk veiligheidsbeleid is erg mager.

Dat constateerde oud-premier Ruud Lubbers zondag in de Duitse Kerk in Den Haag tijdens een herdenking van 50 jaar Verdrag van Rome. De Raad van Kerken in Nederland, het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) en Kerk en Vrede hadden de bijeenkomst georganiseerd. Lubbers, die van i982 tot en met 1994 drie kabinetten leidde, bepleitte dat vluchtelingen in hun regio worden opgevangen en dat Europa alleen mensen toelaat die ,,we hier kunnen gebruiken''.

De EU-lidstaten zouden een groter deel van het budget voor ontwikkelingssamenwerking aan de opvang van vluchtelingen moeten besteden. Hij wees op de grote verschillen tussen EU-lidstaten. Zo vangt Spanje veel vluchtelingen op en is Nederland ,,bijna kampioen wegsturen''.

Uitbreiding

Lubbers is voorstander van uitbreiding van de Europese Unie, al erkende hij dat de Europese burgers dat onderwerp beu zijn. Hij vindt het terecht dat de landen van Oost- en Centraal-Europa na het einde van de Koude Oorlog zijn toegelaten en meent dat er ook voor de staten die eens deel uitmaakten van Joegoslavië ruimte moet zijn. Hij vindt het nog steeds beschamend dat de Europese Unie geen einde kon maken aan het bloedige conflict in het vroegere Joegoslavië en dat aan de Verenigde Staten moest overlaten.

Voorzitter Ton van Eijk van de Raad van Kerken zei dat kerken ,,wat hebben met projecten die volkeren met elkaar verzoenen en verbinden'', zoals de Europese Unie. De raad, die positief stond tegenover de Europese Grondwet, pleitte enkele dagen geleden voor een Europese Unie die zich verder ontwikkelt tot een gemeenschap waarin de waarden van verzoening, vrede, solidariteit, menselijke waardigheid, godsdienstvrijheid en mensenrechten en democratie centraal staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden