Lubbers en Tóth gehoord in Content-zaak

Oud-premier Lubbers en Sylvia Tóth zijn gehoord als getuige in de voorkenniszaak bij uitzendbureau Content. Lubbers was tot 20 mei commissaris bij het bedrijf, voormalig eigenaresse Tóth is nog steeds commissaris. Dat heeft justitie in Amsterdam gisteren bevestigd.

Volgens een woordvoerder van het parket ziet het er niet naar uit dat beiden verdacht worden van strafbare feiten. ,,Zoals het er nu uitziet gaat het in beide gevallen om eenmalig horen als getuige.'' Justitie heeft drie betrokkenen bij Content, president-commissaris A. Maas, directeur F. van Male en ex-directeur R. Krijt, aangemerkt als verdachten. Mogelijk betrekt justitie de overige 28 personeelsleden die opties kregen aangeboden later nog bij het onderzoek.

De toenmalige Content-directie kende het hoger kader op de beursdag voor de overname door het Belgische Creyf's 50 000 opties toe. Elkaar gaven ze 4000 opties, 1500 meer dan gebruikelijk. Normaal vond optietoekenning een paar dagen na de jaarvergadering plaats, nu zat daar ruim een week tussen.

Het personeel moest razendsnel beslissen. Om de optietoekenning te garanderen kocht de directie 120 000 eigen aandelen in, de helft meer dan nodig, tegen de toen nog lage prijs. Op de dag dat de overname bekend werd (29 maart), spoot de koers van het Content-aandeel met tien euro omhoog.

Justitie vermoedt dat de inkoop van de aandelen en verstrekking van de opties in strijd is met de Wet Toezicht Effectenverkeer. Deze stelt dat handel in effecten strafbaar is als betrokkenen beschikken over informatie over een bedrijf die de koers kan beïnvloeden (in dit geval de overname).

De directie van Creyf's, die de zaak bij justitie aanbracht, wil in de loop van volgende week een gesprek met Van Male en Krijt. Die laatste stapte onlangs op, Krijt zit al anderhalve maand ziek thuis. Volgens Creyf's-bestuurder M. van Hemele hebben de directieleden alleen al met de te late toekenning van de opties tegen de statuten gehandeld. ,,Daar komt het onderzoek naar voorkennis nog bij'', aldus Van Hemele.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden