Lubbers blijft falende politie en justitie in bescherming nemen

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Ook nu de kritiek groeit houdt premier Lubbers staande dat de verantwoordelijke politie-ambtenaren en officieren van justitie in het IRT- drama niet weg hoeven.

“Het zou niet goed zijn om nu zo'n daad in de politiek af te spreken, die dan ten koste gaat van op zichzelf goeie mensen”, zei de premier gisteravond. Het complete kabinet besloot gisteren vast te houden aan de politieke lijn die al door Lubbers werd ingezet direct na de publicatie van het harde onderzoeksrapport over het falen van Amsterdamse politie- en justitieambtenaren die betrokken waren bij het ontplofte interregionaal rechercheteam. “Wij verdedigen volgende week in de Tweede Kamer dat deze functionarissen geen consequenties hoeven te trekken.”

Lubbers beklemtoonde dat de betrokkenen rond het IRT onmiskenbaar fouten hebben gemaakt, maar dat hun verantwoordelijkheden zich niet beperkten tot louter dit gesneuvelde speciale rechercheteam tegen de zware criminaliteit. Elke vakman kan in de ogen van de premier een fout maken, zonder dat hij moet vertrekken.

Het kabinet geeft met deze opstelling tegengas aan nieuwe kritiek van de leider van de onderzoekscommissie, Wierenga, die zich niet voor kan stellen dat hoge ambtenaren na zoveel blunders kunnen blijven zitten. Ook de politiebond ACP vindt er dat koppen bij de politie en het openbaar ministerie moeten rollen, hetzelfde standpunt als wordt ingenomen door de hoogleraar politiestudies J. Naeye.

In de discussie gaat het met name om de Amsterdamse commissaris Van Riessen en de hoofdofficier van justitie mr. Vrakking. Zij hebben volgens de onderzoekscommissie de grootste missers gemaakt.

Op vragen wanneer overheidsdienaren dan wel consequenties uit hun blunders moeten trekken, antwoordde Lubbers dat dat aan de orde komt wanneer iemand herhaaldelijk in de fout gaat. Eerder deze week probeerde ook minister Van Thijn van binnenlandse zaken de nadruk te verleggen naar de goede kanten van het Amsterdamse politie- en justitieapparaat. “De cijfers tonen aan dat de criminaliteit in Amsterdam vorig jaar met twaalf procent is gedaald.” Wel belooft het kabinet dat er stevige 'functioneringsgesprekken' met de betrokkenen zullen worden gevoerd.

Gisteravond werd bekend dat de in opspraak geraakte IRT-hoofdinspecteur J. van Kastel en commissaris J. van Riessen van de Amsterdamse politie per 1 april worden bevorderd. De voorzitter van de Nederlandse politiebond, H. van Duijn, reageerde met ongeloof: “Ik ben verbijsterd, het is onthutsend, het is ongepast juist nu met deze promotie naar buiten te komen”.

- Pagina 4: Zware kritiek D66

- Pagina 9: CDA en PvdA vergissen zich in IRT-zaak

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden