Lubbers adviseerde Beatrix 'nu eens aardig' te zijn voor vriendin Willem-Alexander

Koningin Beatrix in gesprek met Ruud Lubbers terwijl Willem-Alexander toeluistert. Beeld ANP
Koningin Beatrix in gesprek met Ruud Lubbers terwijl Willem-Alexander toeluistert.Beeld ANP

Oud-premier Ruud Lubbers heeft gisteren bij televisieprogramma Nieuwsuur uit de school geklapt over zijn contacten met koningin Beatrix en haar moeder, Juliana. Lubbers vertelde onder andere dat hij Beatrix had geadviseerd aardiger te zijn tegen de vriendinnen van Willem-Alexander en dat Juliana twijfels had over de capaciteiten van haar kleinzoon.

Redactie

Vlak voordat de regeerperiode van Lubbers afliep, werd hij naar eigen zeggen ontboden op paleis Soestdijk waar Juliana woonde. De oud-vorstin had hem gevraagd te komen om haar twijfels te bespreken over Willem-Alexander. 'Meneer Lubbers, ik ken u al heel lang, en daarom wil ik uw oordeel eens hebben. Ik maak mij zo zorgen over mijn [klein]zoon.'

Juliana zou hebben getwijfeld of Willem-Alexander wel 'de juiste antenne' zou hebben. Lubbers heeft daarop de oud-majesteit gerust gesteld, zo vertelde hij. 'Ik heb zelf kinderen, iets ouder dan hij, ik heb het zelf meegemaakt. Er zitten enorme mogelijkheden in hem. Ik heb alle vertrouwen in hem.'

Máxima
En ook bij de acceptatie van prinses Máxima in het koninklijke gezin heeft Lubbers een rol gespeeld, zo zei hij gisterenavond zelf. Volgens Lubbers was Beatrix altijd zeer kritisch over de vriendinnen die Willem-Alexander mee naar huis bracht. Toen het moment naderde waarop Máxima thuis zou worden voorgesteld, adviseerde Lubbers de koningin 'nu eens aardig' te zijn. 'Als het niks blijkt te zijn, dan blijkt dat later wel'.

Na het kennismakingsgesprek belde Beatrix Lubbers met de mededeling dat ze nu aan Claus 'en de andere jongens' moest uitleggen waarom ze haar kritische houding ineens had opgegeven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden