LTO wil vervoersverbod vanwege MKZ in Engeland

DEN HAAG (ANP) - Landbouworganisatie LTO wil dat het ministerie van Landbouw tijdelijk een vervoersverbod voor evenhoevigen als runderen, schapen en geiten instelt nu in Groot-Brittannië opnieuw de besmettelijke veeziekte mond-en-klauwzeer (MKZ) is vastgesteld.

LTO vindt dat het vervoersverbod moet gelden tot de bedrijven die de afgelopen tijd dieren uit Groot-Brittannië hebben ingevoerd zijn onderzocht. De Britse regering bevestigde woensdag een nieuw geval van MKZ. Een boerderij in het zuiden van Engeland waar een kudde vee symptomen van het besmettelijke virus vertoont, wordt geruimd. Het nieuwe geval komt nog geen 24 uur nadat veterinaire deskundigen van de Europese Unie Groot-Brittannië MKZ-vrij hadden verklaard.

LTO-voorman Albert Jan Maat noemt de nieuwe uitbraak in Engeland een zware tegenvaller. Eind augustus werden de laatste Nederlandse bedrijven vrijgegeven die vanwege de MKZ-uitbraak begin augustus in Engeland waren geblokkeerd. Al deze bedrijven hadden kort voor de uitbraak dieren uit Groot-Brittannië gehaald.

Veiligheidszone

Volgens de belangenorganisatie ligt het voor de hand dat er een verband is met de eerdere uitbraken. De boerderij ligt op ongeveer 20 kilometer van het gebied in Surrey waar in juli en augustus MKZ uitbrak. Er is een veiligheidszone ingesteld om het verdachte bedrijf in de buurt van de dorpjes Egham en Staines.

LTO vindt dat de ziekte niet mag worden onderschat en heeft het ministerie voorgesteld om indien nodig ook de diertransporten naar de slachthuizen tijdelijk stop te zetten. ,,We moeten alles doen om risico's tot een minimum te beperken. Maar als de bedrijven die onlangs risicovolle contacten hebben gehad, zijn onderzocht en vrij van MKZ zijn bevonden, moeten de maatregelen ook weer snel opgeheven kunnen worden.''

Dat de nieuwe MKZ-uitbraak in de nabijheid van vliegveld Heathrow (Londen) is, vindt Maat zorgelijk: ,,Dit maakt het risico van verspreiding van het virus groter''. Hij bepleit dan ook ruimere mogelijkheden om dieren te kunnen vaccineren tegen dit soort besmettelijke ziekten, zonder dat dit ertoe leidt dat de dierlijke producten daardoor onverkoopbaar worden. ,,Het is van groot belang om in noodsituaties snel te kunnen ingrijpen met noodvaccinaties. In deze tijd van veel internationaal verkeer kun je in Europa niet buiten een adequaat vaccinatiebeleid.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden