LTO: Aantal te ruimen kippen loopt in de miljoenen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Landbouworganisatie LTO Nederland schat dat er de komende tijd enkele miljoenen met fipronil besmette kippen geruimd zullen worden. Een woordvoerder zei gisteren dat er tot nu toe 'enkele hoderdduizenden' kippen geruimd zijn.

Afgelopen weekend lagen er toch nog besmette eieren in de supermarkten. Zaterdag maakte de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bekend nog veertien extra pluimveebedrijven te hebben gesloten. De teller staat inmiddels op 169 bedrijven die op bevel van de NVWA geen eieren mogen verkopen. Bij 74 bedrijven is het gehalte fipronil in de eieren zo hoog dat wordt geadviseerd deze niet door kinderen te laten eten. Eén bedrijf produceert eieren die ook een risico voor de gezondheid van volwassenen kunnen opleveren.

Onzeker is of dit het eindresultaat is. Er blijken immers pluimveebedrijven te zijn die ook zaken hebben gedaan met het bedrijf ChickFriend uit Barneveld maar niet in de administratie voorkwamen. Deze legkippenboeren melden zich nu zelf bij de NVWA, die bij hen onderzoekt of er de verboden stof fipronil in de eieren zit.

Strafrechtelijk onderzoek

De vraag die onder de kippenboeren speelt, is of ChickFriend wist dat er fipronil zat in het bestrijdingsmiddel dat het bedrijf weer kocht van het Belgische Poultry-Vision. In een factuur van het Belgische bedrijf staat een bedachte naam 'fypro-rein', aldus NRC Handelsblad zaterdag. Zowel naar ChickFriend als Poultry-Vision wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan.

De Franse regering onderzoekt samen met de Belgische autoriteiten of fipronil in de Franse pluimveehandel is gebruikt, meldde de krant Le Parisien. Een pluimveebedrijf in het departement Pas-de-Calais heeft eind juli de autoriteiten laten weten dat mogelijk op het bedrijf fipronil is gebruikt. Het Franse landbouwministerie laat weten dat het op dit moment geen aanwijzingen heeft dat besmette eieren uit Nederland in Frankrijk op de markt zijn gebracht.

De fipronil-affaire zorgt ervoor dat het Brabantse bedrijf Rendac het weekeinde heeft doorgewerkt. De verwerker van dierlijk restmateriaal ziet door de gifcrisis dagelijks 2,5 miljoen eieren arriveren, liet het weten aan Omroep Brabant. Rendac is het enige bedrijf in Nederland dat fipronil-eieren verwerkt tot vet en meel. Dat gaat vervolgens naar energiecentrales waar het gebruikt wordt voor het opwekken van groene energie.

Er gelden strenge regels voor het verwerken en onschadelijk maken van dierlijk restmateriaal. Rendac maakt de eieren onschadelijk door ze te steriliseren: de eieren worden 20 minuten lang bij een temperatuur van 133 graden Celsius en een druk van 3 bar behandeld. De hoeveelheid groene energie die Rendac jaarlijks produceert uit dierlijk restafval komt overeen met de energiebehoefte van ongeveer 40.000 huishoudens.

Lees alles over de Fipronil-affaire in ons dossier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden