LTCM: Niemand zag het risico

AMSTERDAM - Mathis Cabiallavetta topman van de grootste bank ter wereld, de Zwitserse UBS, werd afgelopen voorjaar gekozen tot Europees bankier van het jaar. In oktober moest hij ontslag nemen omdat UBS veel te diep betrokken was bij misgelopen valuta-speculaties van Long Term Capital Management, een beleggingsfonds dat onderuit ging.

Ineke Noordhoff

LTCM was een hedgefonds voor rijke mensen (minimum inleg 10 miljoen dollar). Het fonds belegde met behulp van ingewikkelde optie-formules van twee Nobelprijswinnaars op diverse markten waarbij de ene beleggingscocktail geacht werd de risico's van een ander weer te neutraliseren. Daarin liep dus iets mis omdat de markten veel hectischer bewogen dan de hooggeleerde heren verwachtten.

Het fonds kwam fors in de verliezen en banken die LTCM veel geld hadden geleend, kregen natte voeten. Met het oog op de extra zekerheden die de banken vroegen moest het fonds posities liquideren, waardoor de koersdalingen in crescendo door dreigden te schieten. Hetzelfde scenario zou daarop voor de banken, die aanzienlijke verliezen moesten nemen, opgeld doen. De situatie was zo ernstig dat de Amerikaanse centrale banken vreesden voor totale ineenstorting van de markten en verlies van vertrouwen in het bankwezen door het publiek. Daarom kwam er een georkestreerd reddingsplan - mét overheidsgeld erbij.

De 14 grote banken, waaronder Britse, Duitse en Zwitserse, die LTCM geleend hadden moesten enorme verliezen incasseren. Ook de klanten van LTCM raakten hun inleg kwijt: onder hen hele gerespecteerde rijke mensen en handelaren uit de financiële markten én zelfs een centrale bank. De Italiaanse toezichthouder had een half miljard gulden in LTCM geïnvesteerd. Het excuus van de Italiaanse schatkistbewaarders legt de vinger exact op de zwakke plek: het was ons ontgaan dat die activiteit zo risicovol was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden