LPF wendt breuk af, Langendam en Dost blijven

DEN HAAG - De dreigende breuk in de LPF leek gisteravond laat afgewend.

Vooraanstaande LPF'ers werden het er over eens dat de omstreden 'oude' bestuursleden Langendam en Dost nog even aanblijven. Zij nemen zitting in een nieuw bestuur, waarvan de Haagse kamerfractie eist dat het orde op zaken stelt.

De succesvolle bemiddelingspoging werd voor een belangrijk deel geclaimd door makelaar Harry Mens, die gisteravond onverwacht opdook in het Haagse hotel Des Indes, waar de top van de partij crisisberaad hield. ,,Ik heb mezelf uitgenodigd'', zei Mens. Hij meende dat het bereikte compromis aanvaardbaar is voor de LPF-kamerfractie, die dreigde te breken met het oude bestuur.

Langendam en Dost zijn nu bereid nog enkele maanden aan te blijven, in een bestuur waarin financieel orde op zaken wordt gesteld. In dat gemengde bestuur komen kandidaten die de fractie wenste, aangevuld met het kamerlid Van As en geldschieter Maas. Harry Mens: ,,Langendam en Dost blijven daarin zitten tot november. Waarna zij op een eervolle manier het toneel zullen verlaten.'' Dit voorstel wordt morgen voorgelegd aan de vergadering van de LPF-leden.

De fractie wilde de twee aanvankelijk kwijt om 'een einde te maken aan de chaos op het partijbureau in Rotterdam'. Toen de twee oude 'metgezellen van Pim' weigerden te vertrekken dreigde de crisis. Partijleider Mat Herben kwam naar Des Indes na zijn formatie-onderhandelingen en was tegen middernacht nog altijd in het crisisberaad.

Mens vertelde dat de LPF kampt met een financieel tekort van 500000 gulden. ,,Dat komt niet door fraude. Het zijn openstaande rekeningen, vooral van geplaatste advertenties.'' Een serie sponsors zal het gat dichten.

Mens kreeg eerder ruzie, toen hij na de moord op Fortuyn zei dat de LPF moest stoppen. Dat vindt hij niet meer. ,,Er ligt een gouden kans om mee te regeren.''

Langendam, net terug van vakantie, kondigde eerder op de dag nog aan dat hij alle conflicten zo zat was dat hij de LPF alsnog voor gezien hield. Daarmee bleef de fractie nog wel zitten met Dost. Een harde confrontatie dreigde op de ledenvergadering omdat de regio-coördinatoren het opnamen voor Langendam en Dost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden