LPF-stemmers

Leuk om een analyse van mijn eigen 'witte' buurt, Stevenshof in Leiden, en een interview met vroegere buren te lezen (de Verdieping, 7 januari).

Ik heb wel een idee waarom de LPF in de Stevenshof de grootste werd. De geïnterviewde buurtgenoten zijn niet representatief voor het soort mensen dat hier woont. Dat zijn vooral middelbaar geschoolden met een baan en vaak een modale auto van de zaak (vandaar de parkeerproblemen, met zoveel tweede auto's). Voor velen bood de Stevenshof de kans op een eerste eigen huis voor weinig geld (rond 1990 voor circa 180000 gulden). In onze buurt was -dus- de VVD meestal de grootste partij en krijgen PvdA en GroenLinks altijd minder stemmen dan in de meer academische buurten van Leiden. Onze witte buurt had altijd al wat te verliezen, ook zonder allochtonen.

Uit de recente Leefbaarheidsmonitor van Leiden blijkt dat de bewoners van de Stevenshof vooral klagen over: 1.hondenpoep; 2.zwerfvuil, straatvervuiling; 3.vernielingen en jongerenoverlast (inclusief graffiti). De meeste bewoners hebben een pessimistische verwachting over de toekomst van de buurt, negatiever dan iedere andere buurt in Leiden.

Dat geeft te denken, want het leek hier prima geregeld, met leuke huizen en tuintjes, dierenweide, speelplaatsen en winkels, en ieder een luxe keuken.

Maar voor opgroeiende jongeren is hier niets. De gepantserde ruiten van het winkelcentrum worden keer op keer vernield. 'Ons' station De Vink is na ieder weekend een ravage, nog afgezien van de ondergepiste wachthokjes. De daders zijn de blanke jongeren uit de eigen buurt, tussen 16 en 20 jaar. Ik ben zelf onlangs door hen bedreigd toen ik ze op het station betrapte en bij de politie aangaf, dezelfde nacht liepen ze weer vrij rond. Mijn stationsfiets is al drie keer vernield. Dit is de alledaagse onveiligheid hier; zo word je dus LPF-stemmer, denk ik.

Maar de hondenpoep, het asociaal parkeren en het zwerfvuil zijn typisch problemen die de bewoners zelf veroorzaken maar niet zelf oplossen. Deze buurt verloedert dus ook door de zelfgekozen cocooning en onverschilligheid. Wat hier nodig is is een vorm van 'Opzoomeren': zelf de rotzooi opruimen, niet wachten tot de gemeente iets doet, en herstel van een minimale sociale controle.

Ik ga dan toch maar even zelf kennismaken met de nieuwe achterburen die hier al een half jaar wonen en nog nooit gedag zijn komen zeggen...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden